Wykonanie
Przyznam szczerze, że do niedawna sceptycznie podchodziłam do
chlebków bananowych, ale przepis, który podaję poniżej pozwolił mi uwierzyć w te wypieki. Chlebek jest delikatny, wilgotny i nie za słodki. Serdecznie polecam na drugie śniadanie.2 duże dojrzałe
banany1
jajko2 łyżki
oleju1/2 szkl
soku pomarańczowego1 łyżeczka
cynamonu2 duże dojrzałe
banany1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki mielonych
migdałów2 łyżki
miodu (ja dodałam wrzosowy)-
banany,
jajko,
sok pomarańczowy,
olej i
miód łączymy w mikserze na gładką masę (wiem, bo wypróbowałam, że widelcem też się da, tylko
banany muszą być mocno dojrzałe)- do masy przesiewamy
mąkę,
migdały,
proszek do pieczenia i
cynamon- wszystko mieszamy na w miarę gładką, jednolitą masę- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na ok. 40 minut- po wyjęciu z piekarnika dobrze jest pozwolić chlebkowi ostygnąć, choć przyznam szczerze przychodzi mi to z dużym trudem- na koniec chlebek posypuję jeszcze
cukrem pudrem, ale nie jest to konieczneSmacznego:)