Wykonanie
Muffinki - szybkie i łatwe do zrobienia babeczki. Cały ich urok polega na tym, że można je zrobić z czym tylko chcemy - mogą być słodkie albo wytrawne, z
owocami,
czekoladą, warzywami - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wystarczy zamieszać, nałożyć i do pieca. U nas znikają jeszcze ciepłe.
składniki mokre:2
jajka50 ml płynnego
miodu50 ml
kefiru4 łyżki
oleju roślinnego2 dojrzałe
banany1/2 łyżeczki esencji waniliowejskładniki suche:2 szkl
mąki pszennej luksusowej (szkl. poj. 200ml)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka mielonego
cynamonu40 g
gorzkiej czekoladysposób przygotowania: Do jednej miski wybiłam
jajka, roztrzepałam je, dolałam
olej,
kefir i
miód oraz dodałam esencję i pokrojone w kostkę
banany, obrane oczywiście wcześniej ze skórki. Wymieszałam. Do drugiej miski przesiałam
mąkę z
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem. Wymieszałam i dosypałam kawałki posiekanej
gorzkiej czekolady - może być posiekana z tabliczki albo
czekoladowe wiórki.Do wymieszanych składników mokrych wsypałam na raz wymieszane składniki suche i zamieszałam łyżką, ale tylko tyle żeby lekko się połączyły. Od razu nałożyłam porcje ciasta do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiłam blaszkę do piekarnika. Piekłam ok. 20 min. w temp. 180 st.C.