Wykonanie
Tradycją już stały się w naszej rodzinie naleśnikowo-placuszkowe sobotnie poranki. Jeszcze leżąc w łóżkach wspólnie wybieramy ich wersję. Najbardziej lubimy puszyste pancakes z
owocami. W
jagodowym sezonie nie moglibyśmy nie spróbować dodać tych cudnych drobnych
owoców do ciasta. Inspiracją był przepis stąd: http://www.mojewypieki.com, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmodyfikowała :)
Składniki:1,5 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody3
jajka1 szkl.
kefiru2 łyżki
miodu1/4 szkl.
oleju1 szkl.
jagódSposób przygotowania:Wymieszaj osobno suche (
mąka, proszek,
soda) i mokre (
jajka,
kefir,
miód,
olej) składniki. Połącz zawartość obu naczyń tak, aby nie było grudek. Wmieszaj
jagody.Smaż na niewielkiej ilości
oleju (uważaj - lubią się przypalać). Odwracaj, gdy strona smażona równo się zrumieni.