Wykonanie
Dzisiaj przygotowałam
pierś z kurczaka duszoną z
grzybami-podpieńkami, które zbierałam moja mama ;) do tego ziemniaczki i
szpinak z
suszonymi pomidorami ;)

PRZEPIS:SKŁADNIKI:2 podwójne
piersi z kurczaka7 małych
marchewek1 łodyga
selera naciowego1
porokoło 300 g podgotowanych
grzybów1
cebula1 ząbek
czosnku3 garści liści
szpinakususzone pomidory w
olejupestki dyniprzyprawy:
liść laurowy,
pieprz w kulkach i mielony,
ziele angielskie w kulkach, czerwona
słodka papryka,
kurkuma, sos
chilli,
sos sojowy,
sól
1. Wlewamy do rondla około 200 ml
wody, wrzucamy 3
liście laurowe, łyżkę kulek
ziela angielskiego i
pieprzy, 1 łyżeczkę
kurkumy i gotujemy około 10 minut.

2.
Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, pozbywamy się nadmiaru tłuszczu i macerujemy w
papryce i
pieprzu, Odstawiamy na chwilę do lodówki.

3 . Kroimy w piórka
cebulę i wrzucamy do gotującej się
wody w rondlu. Dusimy na małym ogniu


4. Kroimy
marchew w plasterki i wrzucamy z
kurczakiem.


5 . Dodajemy
grzyby i wszystko dusimy na małym ogniu

6. Po około 10 minutach dorzucamy pokrojone w plasterki
seler i
por. Dusimy jeszcze około 10 minut.


7. Po około 10 minutach doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną
sosu sojowego, kilkoma kroplami
chilli i
solą. Zagęszczamy 1 łyżką
mąki ziemniaczanej.

8. Gotujemy
ziemniaki w mundurkach.

9.
Szpinak płuczemy i mieszamy z pokrojonymi
pomidorami i
pestkami dyni. Wszystko skraplamy
oliwą z
suszonych pomidorów




...i GOTOWE !!!!

