ßßß Cookit - przepis na Pęczotto szpinakowe

Pęczotto szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawię Wam jedną, a właściwie dwie moje miłości - kasza pęczak i szpinak. Zawsze jadałam szpinak w towarzystwie naleśników, albo makaronu, ale tym razem postanowiłam pokombinować. Efekt tych kombinacji podbił moje kubki smakowe, więc dzielę się z Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad szpinakowy.
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. pęczaku
ok 200 g. szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży)
1 filet z piersi kurczaka
5-6 suszonych pomidorów (ja kupuję tutaj)
sól, pieprz
olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 10 minut aż woda odparuje i gotowe.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/04/peczotto-szpinakowe.html