Wykonanie
Czy jest ktoś z moich czytelników, kto nie lubi jeść słodyczy? J

W dzisiejszym
poście postaram się odpowiedzieć na pytanie, jak
słodycze wpływają na nasz organizm i jak poradzić sobie z apetytem na
słodycze.Jak
słodycze wpływają na nasz organizm?Powszechnie wiadomo, że głównym skutkiem spożywania
słodyczy w nadmiarze jest podwyższenie bilansu kalorycznego naszej codziennej diety, a co za tym idzie, może to doprowadzić do nadwagi, otyłości, a także do poważnych chorób takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia i choroby układu kostnego
Słodycze spożywane w dużych ilościach zwiększają bilans kaloryczny i doprowadzają do nadwagi i otyłości.Zaburzają gospodarkę hormonalną. Posiłek bogaty w
cukry proste doprowadza do zbyt gwałtownego wzrostu glukozy we
krwi. W konsekwencji trzustka wydziela duże ilości insuliny, aby wyrównać poziom glukozy. Doprowadza, to do spadków hipoglikemicznych, odczuwamy wówczas zmęczenie. Zaburzenia glukozy we
krwi mogą też wpływać na powstawanie insulinooporności i cukrzycy typu 2.Do zmetabolizowania
cukru nasz organizm potrzebuje większej ilości minerałów. Spożywany codziennie
cukier powoduje wytworzenie stanu nadmiernego zakwaszenia organizmu i konieczne staje się pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z innych komórek/tkanek w celu przywrócenia równowagi. W konsekwencji z kości i zębów zostaje pobrany wapń, co prowadzi do powstawania próchnicy i ogólnego osłabienia.Spożywanie
cukru wpływa na podwyższenie trójglicerydów we
krwi i tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL), zwiększając ryzyko chorób układu krążenia.Jedząc
słodycze nie mamy apetytu na inne posiłki, wynika to z zapełnienia żołądka zjedzonym wcześniej
ciasteczkiem i spożyciem jednorazowo dużej ilości skondensowanych kalorii. Zatem po takim posiłku (którego często za posiłek nie uważamy) z żołądka jest wysyłany sygnał do mózgu, że już nie jesteśmy głodni. Dlatego też dzieci po słodyczach nie chcą jeść innych posiłków.Dlaczego mamy ochotę na słodycze?Chęci na słodkie sprzyja nieregularne spożywanie posiłku. Zbyt długie przerwy
między posiłkami doprowadzają do spadku glukozy w naszej
krwi. Organizm wówczas wysyła sygnał, żeby w krótkim czasie wyrównać niski poziom glukozy. A co wchłania się najszybciej?
Cukry proste.Naukowcy udowodnili, że po spożyciu
cukrów prostych w naszej
krwi wzrasta poziom tryptofanu, który w dużym stężeniu szybciej przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny hamującej apetyt i wpływającej na poprawę humory. Dlatego też podświadomie kojarzymy
słodycze ze szczęściem i tak łatwo nasz organizm może się od nich uzależnićA skoro znamy mechanizm uzależnienia od
słodyczy, to jest to kolejny powód dlaczego sięgamy po słodkie przekąski.Pamiętajmy, że
SŁODYCZE to nie tylko
czekolada, batoniki,
ciasteczka,
lody, wyroby cukiernicze, to też
cukier dodawany do
herbaty i
kawy, to wszystkie
napoje słodkie typu cola,
napoje owocowe, które najczęściej są dosładzane, również
alkohol dostarcza nam
cukrów prostych.Jak zastępować słodycze?Zachęcam do zakupu naturalnych słodzików czyli
stewii i
ksylitolu. Można z nich wykonać domowe „słodycze”.Tutaj przykładowy link do jednej ze stron z przepisami z dodatkiem
stewii: http://www.stevia.net.pl/stewia-do-pieczenia-ciast/Zamiennie zamiast
słodyczy możemy sporządzać desery z
owoców. Np.:
owoce w
galaretce,
owocowe koktajle,
sorbety owocowe zamiast
lodów śmietankowych.Polecane
owoce to:·
arbuz – 220 g to równowartość 15 g węglowodanów, czyli tylko 60 kcal·
truskawki – najlepiej połączyć je z niskotłuszczowym
jogurtem, a nie
śmietaną, garść około 70 g, czyli 5g
cukru 20 kcal·
melon – 100 g
melona to 5,6 g
cukru, czyli 24 kcal·
pomelo - 38 kcal w 100gMożna również piec ciasta bez
cukru. Mój wypróbowany przepis to:Ciasto
marchewkoweSkładniki:400 g (4 sztuki)
marchwi, startej na drobnych oczkach,250 g (kubek)
rodzynek (najlepiej niesiarkowanych),200 ml (szklanka)
wody mineralnej niegazowanej400 g (2
kubki)
mąki orkiszowej (typ 2000 lub 1850) lub graham,5
jajek,200 ml (szklanka)
oleju rzepakowego,1 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.2 łyżeczki
cynamonu,Przygotowanie:
Rodzynki zalać 200 ml ciepłej
wody (jeśli są to
rodzynki nieekologiczne należy je najpierw sparzyć wrzątkiem) i chwilę poczekać aż zmiękną. W tym czasie wysmarować tortownicę o średnicy 26 cm
masłem i oprószyć
mąką. Namoczone
rodzynki zmiksować wraz z
wodą blenderem na papkę, dodać
jajka i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Po chwili dodać
olej i ponownie wymieszać.Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, przesiać i dodać do
jajek. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać
marchew i delikatnie wymieszać łyżką. Gdyby ciasto było za gęste dodać ciut
wody . Masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C° . Piec ok. 1 godziny.
