ßßß

Ciasto marchewkowe to zdecydowanie najlepsze ciasto na świecie! Wilgotne, aromatyczne, z orzechami i rodzynkami. Przepis znaleziony jakiś czas temu w starej książce mojej Mamy okazał się strzałem w dziesiątkę :)Składniki:1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego2 szklanki tartej marchwi (o najmniejszych oczkach)1,5 szklanki cukru (może być biały lub brązowy)2 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka zmielonych orzechów i rodzynek1 łyżeczka cynamonuMarchew umyć, oskrobać, wypłukać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (to dosyć męczące ale według mnie wtedy ciasto najlepiej wychodzi). Mąkę ucierać z olejem w mikserze. W trakcie ubijania dodawać po jednym jajku i miksować aż masa zbieleje. Do ubijanej masy dodawać kolejno: marchew, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać posiekane orzechy i zalane wcześniej wrzątkiem a następnie odsączone rodzynki. Ciasto włożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około godziny w bardzo gorącym piekarniku (ok.190stopni) - przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciastko jest upieczone w środku, ja piekłam godzinę w prodziżu ale w piekarniku czas może się troche wydłużyć.