Wykonanie
Ciasto
marchewkowe to zdecydowanie najlepsze ciasto na świecie! Wilgotne, aromatyczne, z
orzechami i
rodzynkami. Przepis znaleziony jakiś czas temu w starej książce mojej Mamy okazał się strzałem w dziesiątkę :)Składniki:1 i 1/4 szklanki
oleju słonecznikowego2 szklanki tartej
marchwi (o najmniejszych oczkach)1,5 szklanki
cukru (może być biały lub brązowy)2 szklanki
mąki4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka zmielonych
orzechów i
rodzynek1 łyżeczka
cynamonuMarchew umyć, oskrobać, wypłukać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (to dosyć męczące ale według mnie wtedy ciasto najlepiej wychodzi).
Mąkę ucierać z
olejem w mikserze. W trakcie ubijania dodawać po jednym
jajku i miksować aż masa zbieleje. Do ubijanej masy dodawać kolejno:
marchew,
cukier, szczyptę
soli,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
cynamon. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać posiekane
orzechy i zalane wcześniej wrzątkiem a następnie odsączone
rodzynki. Ciasto włożyć do foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Piec około godziny w bardzo gorącym piekarniku (ok.190stopni) - przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką czy
ciastko jest upieczone w środku, ja piekłam godzinę w prodziżu ale w piekarniku czas może się troche wydłużyć.