ßßß

Składniki:1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego2 szklanki tartej marchwi (o najmniejszych oczkach)1,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego2 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka zmielonych orzechów i rodzynek1 łyżeczka cynamonuMarchew umyć, oskrobać, wypłukać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę ucierać z olejem w mikserze. W trakcie ubijania dodawać po jednym jajku i miksować aż masa zbieleje. Do ubijanej masy dodawać kolejno: marchew, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać posiekane orzechy, dodatkowo dodałam rodzynki namoczone wcześniej w rumie.. Ciasto włożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około godziny w bardzo gorącym piekarniku (ok.190 stopni) - przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.