Wykonanie
Niedziela, wieczór. Czas, żeby usiąść w wygodnym fotelu, otulić się kocem i w towarzystwie pysznej aromatycznej
herbaty i jesiennego przysmaku upajać się tą piękną chwilą razem z Ukochaną osobą :) Za to właśnie kocham jesień !
Składniki:1 i 1/4 szklanki
oleju słonecznikowego2 szklanki tartej
marchwi (o najmniejszych oczkach)1,5 szklanki
cukru trzcinowego nierafinowanego2 szklanki
mąki4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka zmielonych
orzechów i
rodzynek1 łyżeczka
cynamonuMarchew umyć, oskrobać, wypłukać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Mąkę ucierać z
olejem w mikserze. W trakcie ubijania dodawać po jednym
jajku i miksować aż masa zbieleje. Do ubijanej masy dodawać kolejno:
marchew,
cukier, szczyptę
soli,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
cynamon. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać posiekane
orzechy, dodatkowo dodałam
rodzynki namoczone wcześniej w
rumie.. Ciasto włożyć do foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Piec około godziny w bardzo gorącym piekarniku (ok.190 stopni) - przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.