Wykonanie
Zastanawiam się, czy szarlotka nie należy do ciast ( oprócz sernika), które robię najczęściej.Staram się jednak eksperymentować zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z
cynamonem i
rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe.



SKŁADNIKI:Ciasto kruche:300 g
mąki200 g
margarynyszczypta
soli2 łyżki kwaśnej
śmietany4
żółtka3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:2 kg
jabłek1 łyżka
cynamonu1/2 szklanki
rodzynek1/2 łyżeczki
kardamonuPianka4
białkaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru1 duży
kisiel wiśniowy lub
truskawkowyWYKONANIEZagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm).

Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina
wody , dodajemy
cynamon,
kardamon i
rodzynki.
Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli i
cukrem, dodajemy
kisiel i jeszcze chwilę ubijamy.Piane układamy na
jabłka.

Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek.Kroimy w paski i układamy na piance po skosie.Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.