Wykonanie
Moja nowa książka Ottolenghi 'The Cookbook' i nowe inspiracje.Cudowne smaki, nowe łączenie przypraw i składników, bajecznie kolorowe witryny
cukierni na zdjęciach, to piękny świat moich marzeń.Postanowiłam wypróbowywać przepisy jeden po drugim, systematycznie.Zaczęłam od ciasta, które jako pierwsze zwróciło moją uwagę bo jest z gatunku tych moich ulubionych; bazuje na naturalnych składnikach, jest ciężkie, wilgotne i co więcej, dzięki lekkiej kremowej polewie, nie nudne. A co do polewy, jej unikalne składniki tworzą zaskakującą kompozycję smaków.
Składniki:ciasto:80g
rodzynek, najlepiej sułtańskich4 łyżki
wody280g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej120ml
oliwy virgin160g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka lekko ubite3 duże, twarde i aromatyczne
jabłka, obrane i pokrojone w kostkęstarta skórka z 1
cytryny2
białka jajekcukier puder do posypania - opcjonalniepolewa:100g
masła o temperaturze pokojowej100g
cukru muscovado, jasnego85ml
syropu klonowego220g kremowego
serka białegoJak zrobiłam:ciasto:1. Natłuściłam tortownicę o średnicy 20cm, a
potem wyłożyłam ją papierem do pieczenia.
Rodzynki dusiłam na wolnym ogniu w 4 łyżkach
wody, aż wypiły całą. Wystudziłam. Piekarnik nagrzałam do 170'C.2. Do miski wsypałam
mąkę,
cynamon,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól. Odstawiłam.3. Mikserem ubiłam
oliwę z
cukrem, dodałam ekstrakt
waniliowy i jeszcze raz ubiłam. Stopniowo dodawałam
jajka, cały czas mieszając. Masa powinna być gładka. Delikatnie wmieszałam
jabłka,
cytrynę i
rodzynki, a
potem wmieszałam mokrą masę w suchą.4.
Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do masy z
jabłkami w dwóch partiach, delikatnie, bo chodzi o to, żeby nie zniszczyć puszystości piany. Ciasto wlałam do tortownicy i wierzch wyrównałam.5. Piekłam przez 60 - 70 minut, aż patyczek wkładany w środek ciasta wychodził zupełnie suchy. Wyjęłam i całkowicie wystudziłam.6. Zimne ciasto przekroiłam na dwie części, dwa dyski. Jeżeli ciasto zbyt mocno wyrasta, a wierzch jest zbyt wypukły, trzeba go leciutko ściąć. Moje ciasto było tylko lekko wypukłe.
polewa:1. Ubiłam
masło z
cukrem muscovado i
syropem klonowym, aż masa była cudownie puszysta.2. Dodałam biały
serek i jeszcze raz utarłam, aż masa była idealnie gładka.
Połową kremu posmarowałam spód, który ostrożnie przykryłam drugą połową upieczonego ciasta. Przycisnęłam. Wierzch ciasta
pokryłam resztą kremu, który równo rozprowadziłam. Posypałam
cukrem pudrem, chociaż to nie jest konieczne.
Doskonały wypiek, który zamierzam wypróbować z użyciem jeszcze innych
owoców.