Wykonanie
Burak to warzywo doskonale, a jednak chyba nie do końca wykorzystane.Na warsztatach u Krzysztofa Rabka marynowaliśmy surowego
łososia pod kołderką z surowych, startych
buraków,
soli i posiekanego
kopru, zakropionych
alkoholem. Robiliśmy również
sałatkę z surowych
buraków w sosie
octowym.Poważnie zainteresowałam się
burakiem.Nie wymyśliłam sama, ale znalazłam, w mojej ulubionej książce 'Food from Plenty', pomysł doskonaly.
Sałatka z
buraka, fenkuła i
rzodkiewki, z mnóstwem cudownych przypraw, jest świetna do
łososia,
pstrąga czy
makreli, zarówno świeżej jak i wędzonej, albo do
sera, szczególnie koziego, ale nie tylko.Tak twierdzi Diana Henry, ale ja zajadam się tą
sałatką, do wszystkiego albo samą. Jest pyszna również po wyjęciu z lodówki następnego dnia.
Składniki:
sałatka:10
rzodkiewek, pokrojonych w cieniutkie plasterki, najlepiej w kształcie
łezki1 bulwa fenkuła; trzeba przekroić go na połowy,
potem na ćwiartki, a każdą z nich w cieniutkie plasterki1/2
cebuli, pokrojonej w piórka
sok z cytryny1 zielone
jabłko, pokrojone ze skórką w słupki2 - 3 małe
buraki, pokrojone w cieniutkie plasterkigarść posiekanych świeżych liści
miętydressing:1 łyżeczka
musztardy z
gorczycą2 łyżeczki płynnego
miodusól,
pieprz2 łyżeczki
octu jabłkowego4 łyżki
oliwy virgin2 łyżki
imbiru marynowanego, posiekanego, i 1 łyżeczka marynaty (
syropu)2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 mała
ostra papryczka, bez nasion, posiekana drobniutko
Jak zrobiłam:dressing:Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Zostawiłam, żeby składniki się przegryzły.
sałatka:1. Wszystkie składniki, za wyjątkiem
buraka, umieściłam w dużej misce i
skropiłam sokiem z cytryny, żeby warzywa się nie odbarwiły.2. Na samym końcu dodałam pokrojonego
buraka, a całość znowu
skropiłam cytryną. Lekko wymieszałam, podrzucając składniki. Dodałam dressing.3. Na samym końcu posypałam posiekanymi liśćmi
mięty i dodałam kawałki świeżych zielonych łodyg fenkuła.