Wykonanie
Sałatka, którą ze względu na pieczenie
buraków, robi się trochę dłużej, niż zwykłą. Po raz pierwszy
jadłam ją u koleżanki (dziękuję B. za inspirację ;)). P ostanowiłam zrobić ją ponownie w domu, z małymi zmianami.Składniki na 2 porcje:2 duże garście
rukoli2
buraki4 plastry
sera feta lub
sera koziegogarść pestek
słonecznikasól,
pieprzoliwaDressing (proporcje można zmieniać według upodobań):3-4 łyżki
oliwy1 łyżeczka
miodu lub drobnego
cukru1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
octu jabłkowego lub
soku z cytryny1/4 łyżeczki suszonego
czosnku lub 1 mały ząbek świeżego rozgniecionego
sól,
pieprz do smaku
Buraki obierz i pokrój w plastry.
Skrop dosyć obficie
oliwą, posyp
solą i
pieprzem, wymieszaj.Rozłóż plastry
buraka, jeden obok drugiego, na macie silikonowej.Upiecz w rozgrzanym do 180'C piekarniku, według uznania, przez ok. 20-30 min. (im dłużej, tym
buraki staną się bardziej chrupiące).Na patelni podpraż
nasiona słonecznika.Na umytą
rukolę wyłóż upieczone
buraki, na to pokrojony w kostkę
ser oraz
słonecznik.Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim
sałatkę.