ßßß
Składniki (na 6 osób)6 garści rukoli6 średniej wielkości buraków150 g sera koziego w kawałkupłatki migdałowe, słupki migdałowe, orzechy lub słonecznik (garść-do posypania po wierzchu)sos9 łyżek oliwy z oliwek3 łyżki octu balsamicznego2 łyżeczki ostrej musztardy2 łyżki mioduszczypta soliszczypta pieprzuBuraki dokładnie myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do momentu, aż będą miękkie. Jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki i kroję w cienkie półplastry. Ważne, żeby buraczki były ciepłe, bo wtedy wchłoną więcej sosu.Kiedy buraki się pieką, robimy sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. Na półmisku lub talerzach układamy rukolę, plastry buraków i łyżeczką wykładamy kozi ser. Całość skrapiamy sosem tuż przed podaniem. Możemy wszystko posypać prażonymi migdałami, orzechami lub słonecznikiem.Jak prawie wszystko co na moim blogu, i ten przepis możemy ponaginać. Nie próbowałam, ale myślę, że zamiast sera w kostce możemy dać też ten w plasterkach.Zamiast octu balsamicznego możemy dać sok z cytryny.smacznego!