Dzisiaj przepis na tort ale nie na słodko lecz na wytrawnie. Nie z biszkoptu ale ze spaghetti. Doskonały na obiad.składniki:8 mrożonych paluszków rybnych300 g makaronu spaghetti2 czerwone papryki2 cebuleszczypiorek2 łyżki mąki5 łyżeczek curry250 ml bulionu warzywnego250 ml mleka250 g startego sera żółtego (użyłam sera Mimolette)pieprzsóldodatkowo:margarynabułka tartaSpaghetti gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy paluszki rybne. Usmażone przekładamy na talerz. Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni podsmażamy paprykę i cebulę, gdy cebula będzie miękka oprószamy warzywa curry i mąką. Zasmażamy. Wlewamy mleko i bulion, gotujemy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do niego połowę sera i mieszamy.Ugotowany makaron mieszamy z połową sosu. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tortownicy przekładamy makaron, polewamy resztą sosu, na wierzchu kładziemy paluszki rybne, posypujemy pozostałym serem i pokrojonym szczypiorkiem.Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.Sprawdź te przepisy :Kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym.Makaron ryżowy z warzywami i mięsem.Niemiecki street food :)Zapiekanka warzywna z pęczakiem