ßßß Cookit - przepis na Tort rybaka czyli spaghetti zapiekane z paluszkami rybnymi.

Tort rybaka czyli spaghetti zapiekane z paluszkami rybnymi.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na tort ale nie na słodko lecz na wytrawnie. Nie z biszkoptu ale ze spaghetti. Doskonały na obiad.
składniki:
8 mrożonych paluszków rybnych
300 g makaronu spaghetti
2 czerwone papryki
2 cebule
szczypiorek
2 łyżki mąki
5 łyżeczek curry
250 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka
250 g startego sera żółtego (użyłam sera Mimolette)
pieprz
sól
dodatkowo:
margaryna
bułka tarta
Spaghetti gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy paluszki rybne. Usmażone przekładamy na talerz. Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni podsmażamy paprykę i cebulę, gdy cebula będzie miękka oprószamy warzywa curry i mąką. Zasmażamy. Wlewamy mleko i bulion, gotujemy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do niego połowę sera i mieszamy.
Ugotowany makaron mieszamy z połową sosu. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tortownicy przekładamy makaron, polewamy resztą sosu, na wierzchu kładziemy paluszki rybne, posypujemy pozostałym serem i pokrojonym szczypiorkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Sprawdź te przepisy :
Kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym.
Makaron ryżowy z warzywami i mięsem.
Niemiecki street food :)
Zapiekanka warzywna z pęczakiem
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2015/01/11/tort-rybaka-czyli-spaghetti-zapiekane-z-paluszkami-rybnymi