ßßß
Potrzebne będą (na 4-5 porcji):- 1 szklanka suchej ciecierzycy- 1/3 szklanki wody- po czubatej łyżeczce mielonych kolendry i kminu- ostra papryka (opcjonalnie)- sól i pieprz- 2-3 ząbki czosnku- opcjonalnie ziarna sezamu- olej do głębokiego smażenia, np. ryżowy, rzepakowy, z pestek winogron.Sposób wykonania:1) Ciecierzycę moczymy w misce z woda przez noc, po czym odcedzamy, dodajemy 1/3 szklanki wody i blendujemy na papkę blenderem lub w robocie kuchennym.2) Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy masę, której konsystencja powinna przypominać ciasto na placki ziemniaczane.3) Z masy formujemy małe placuszki lub kulki i układamy na tacy lub talerzach. Z tej ilości wychodzi ok 20 sztuk. Można lekko obtoczyć w sezamie, który da nieco orzechowy posmak oraz zapewni bardziej chrupiącą powierzchnię. Można tez posypać grubo mieloną solą morską.
4) Rozgrzewamy olej w wysokiej patelni lub szerokim garnku do średniej temperatury. Oleju powinno być ok. 2-3 centymetry.5) Ostrożnie wykładamy nasze falafelki łyżką na rozgrzany olej i smażymy po 5-6 minut z każdej strony, aż osiągną złocisto-brązowawy kolor. Z tej ilości masy wyjdą 2 tury do smażenia na szerokiej powierzchni.6) Po usmażeniu wykładamy kotleciki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.7) Podajemy z dowolnymi dodatkami. Tradycyjnie bywa to pita, hummus, ryż. A do tego świeże warzywa, jak sałata, pomidory. Na zdjęciu zostały podane z ryżem z bobem oraz mizerią czosnkowo-koperkową z jogurtem bałkańskim. Wszelkie jogurtowe dodatki lub sosy dobrze komponują się z chrupiącym i smażonym smakiem tych kotletów. Tradycyjnie podawane są z sosami na bazie tahiny.
Smacznego =)Agnieszka