Wykonanie
Cześć =) Małe smażone kotleciki z mielonej
ciecierzycy - falafel - to popularna potrawa w kuchniach
krajów bliskowschodnich i północno-afrykańskich. Często sprzedawane na ulicy, są pyszną i pożywną, wysokobiałkową, przekąską
barwną w smaku, ze względu na mnogość przypraw.Falafel, podobnie jak wszelkiego rodzaju klopsiki, czy kotlety mielone, ma wiele wersji i może być przyprawiany na wiele sposobów, zależnie od upodobań i nastroju tych, którzy go przygotowują i spożywają. Przyprawiony podobnie jak nasze rodzime kotlety mielone, czyli
czosnkiem,
cebulą i
majerankiem, ma łudząco "
mięsny" i kotletowy smak. Dziś podajemy wersję przyprawioną najbardziej popularnymi dla tej potrawy
przyprawami:
kminem i
kolendrą.

Potrzebne będą (na 4-5 porcji):- 1 szklanka suchej
ciecierzycy- 1/3 szklanki
wody- po czubatej łyżeczce mielonych
kolendry i
kminu-
ostra papryka (opcjonalnie)-
sól i
pieprz- 2-3 ząbki
czosnku- opcjonalnie ziarna
sezamu-
olej do głębokiego smażenia, np.
ryżowy, rzepakowy, z pestek
winogron.Sposób wykonania:1)
Ciecierzycę moczymy w misce z
woda przez noc, po czym odcedzamy, dodajemy 1/3 szklanki
wody i blendujemy na papkę blenderem lub w robocie kuchennym.2) Dodajemy wszystkie
przyprawy i mieszamy masę, której konsystencja powinna przypominać ciasto na placki ziemniaczane.3) Z masy formujemy małe placuszki lub kulki i układamy na tacy lub talerzach. Z tej ilości wychodzi ok 20 sztuk. Można lekko obtoczyć w
sezamie, który da nieco
orzechowy posmak oraz zapewni bardziej chrupiącą powierzchnię. Można tez posypać grubo mieloną
solą morską.

4) Rozgrzewamy
olej w wysokiej patelni lub szerokim garnku do średniej temperatury.
Oleju powinno być ok. 2-3 centymetry.5) Ostrożnie wykładamy nasze falafelki łyżką na rozgrzany
olej i smażymy po 5-6 minut z każdej strony, aż osiągną złocisto-brązowawy kolor. Z tej ilości masy wyjdą 2 tury do smażenia na szerokiej powierzchni.6) Po usmażeniu wykładamy kotleciki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.7) Podajemy z dowolnymi dodatkami. Tradycyjnie bywa to
pita, hummus,
ryż. A do tego świeże warzywa, jak
sałata,
pomidory. Na zdjęciu zostały podane z
ryżem z
bobem oraz mizerią
czosnkowo-
koperkową z
jogurtem bałkańskim. Wszelkie
jogurtowe dodatki lub sosy dobrze komponują się z chrupiącym i smażonym smakiem tych kotletów. Tradycyjnie podawane są z sosami na bazie tahiny.

Smacznego =)Agnieszka