ßßß Cookit - przepis na Hummus po raz pierwszy

Hummus po raz pierwszy

nazwa

Wykonanie

Oczywiście jadłam hummus już wiele razy, ale jakoś w domu go nie robiłam sama. Jednak rozmawiając z koleżankami i czytając przepis w sieci dowiedziałam się, że to bardzo proste i mogę sobie tę pyszność przygotować kiedy zechcę. Wystarczy kilka składników i cała miseczka pasty gotowa :)
składniki:
ok. 300 g ugotowanej ciecierzycy, ew. może być konserwowa z puszki
60 g sezamu
3 łyżki oliwy (ja dałam olej z pestek winogron)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
sok z połowy cytryny
trochę wody z gotowania ciecierzycy
do smaku: sól, pieprz mielony, kumin mielony
sposób przygotowania: ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą tak żeby była przykryta na kilka centymetrów, odstawiłam na 3 godziny, ale można też zostawić na noc. Potem wodę odlałam i zalałam świeżą, gotowałam pod przykryciem aż była miękka. Odcedziłam ją, ale wody nie wylewałam. Ostudziłam. Nie odpowiem ile było dokładnie ciecierzycy przed ugotowaniem bo gotowałam cały kilogram - część do podjadania tak po prostu bo ziarenka są pyszne a część do zupy - na pastę zważyłam już taką ugotowaną.
Sezam wsypałam na suchą patelnię i potrząsając nią co chwilę prażyłam aż się zezłocił - trzeba uważać żeby nie zbrązowiał bo będzie gorzki. Gdy ziarenka ostygły przesypałam je do rozdrabniacza i zmieliłam na pastę dolewając oliwę. Można oczywiście kupić sobie gotową pastę tahini i użyć je ok. 3 łyżek.
Ostudzoną ciecierzycę przesypałam do pojemnika blendera, dodałam pastę sezamową, obrany i pokrojony drobniej czosnek i kilka łyżek wody z pozostałej z gotowania ciecierzycy (albo zwykłej, przegotowanej wody) i zmiksowałam na pastę. Następnie zaczęłam przyprawiać - olej sezamowy, trochę soli, świeżo mielonego pieprzu, jakieś 4 szczypty kuminu i sok z cytryny - wszystko to tak na prawdę wedle własnego smaku. Konsystencja też bywa różna - możecie dolać więcej wody jeśli wolicie luźniejszą. Można zostawić pastę grudkowatą a można mielić dłużej czy nawet przetrzeć przez sito żeby była gładka.
My zjedliśmy ją z ciepłymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą, ale doskonała jest ze zwykłą świeżą bułką albo grzankami czy z czym tam chcecie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/hummus-po-raz-pierwszy.html