Wykonanie
Cześć =) Sezon polowań w pełni, a ja w lutym rozpoczynam staż w kole łowieckim =)Dziś zapraszam na kolejną potrawę z
dziczyzny, czyli na dzika w
sosie grzybowym.
Mięso zwierząt łownych charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. Zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a bogate jest w pełnowartościowe
białko, witaminy i składniki mineralne.
Dziczyzna, jest bardzo cenionym
mięsem również ze względu na to, że nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogaca się paszę zwierząt hodowlanych.Lasy, bory, gaje. Zieleń. I jeleń. Albo sarna, albo dzik. Albo świeżo zebrane
grzyby, które na talerzu nadal pachną lasem.To właśnie Kasztanowa Kuchnia. Miejsce, w którym wszystko nadal smakuje całą pełnią własnego smaku.Zapraszam wszystkich na dzika! Darz bór!







Potrzebne będą:- 4-6 plastrów
szynki z dzika (o wadze około 150-200g każdy)- 20g krojonych,
suszonych grzybów leśnych- 2
cebule pokrojone w
pióra-
sól,
pieprz- koncentrat
grzybowy- na marynatę:
oliwa z oliwek lub
olej (2 łyżki), szklanka
czerwonego wina,
liść laurowy, 7 rozgniecionych
jagód jałowca, 2 kulki
ziela angielskiego, 3 ząbki
czosnku, łyżeczka
rozmarynu.1)
Mięso myjemy i marynujemy przez noc.2)
Grzyby zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na 20-30 minut.3) W garnku podgrzewamy tłuszcz (
olej, albo
smalec z
kaczki lub gęsi) na średnim ogniu.4)
Mięso osuszamy z marynaty, posypujemy
solą i
pieprzem, oprószamy
mąką i obsmażamy na średnim ogniu (przyrumieniamy) w garnku., w którym będziemy dusić (może być głębsza, przykrywana patelnia).5) Dodajemy
cebulę oraz
grzyby z
wodą z moczenia, zagotowujemy i zeskrobujemy z dna ewentualnie przywarte resztki ze smażenia (to jest esencja smaku).6) Dodajemy marynatę, zagotowujemy i odparowujemy
alkohol oraz nadmiar cieczy (około 5 minut parowania).7) Dodajemy koncentrat
grzybowy.8) Wszystko mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem, zmniejszamy ognień, przykrywamy i dusimy około 1,5 godziny, aż
mięso będzie miękkie.Dzika podałem z
kaszą jęczmienną, tartymi
buraczkami,
grzybami leśnymi oraz sosem
winno-
grzybowym.


Smacznego =)