ßßß Cookit - przepis na Dzik w sosie z grzybów leśnych

Dzik w sosie z grzybów leśnych

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Sezon polowań w pełni, a ja w lutym rozpoczynam staż w kole łowieckim =)
Dziś zapraszam na kolejną potrawę z dziczyzny, czyli na dzika w sosie grzybowym.
Mięso zwierząt łownych charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. Zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a bogate jest w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne.
Dziczyzna, jest bardzo cenionym mięsem również ze względu na to, że nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogaca się paszę zwierząt hodowlanych.
Lasy, bory, gaje. Zieleń. I jeleń. Albo sarna, albo dzik. Albo świeżo zebrane grzyby, które na talerzu nadal pachną lasem.
To właśnie Kasztanowa Kuchnia. Miejsce, w którym wszystko nadal smakuje całą pełnią własnego smaku.
Zapraszam wszystkich na dzika! Darz bór!
Potrzebne będą:
- 4-6 plastrów szynki z dzika (o wadze około 150-200g każdy)
- 20g krojonych, suszonych grzybów leśnych
- 2 cebule pokrojone w pióra
- sól, pieprz
- koncentrat grzybowy
- na marynatę: oliwa z oliwek lub olej (2 łyżki), szklanka czerwonego wina, liść laurowy, 7 rozgniecionych jagód jałowca, 2 kulki ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, łyżeczka rozmarynu.
1) Mięso myjemy i marynujemy przez noc.
2) Grzyby zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na 20-30 minut.
3) W garnku podgrzewamy tłuszcz (olej, albo smalec z kaczki lub gęsi) na średnim ogniu.
4) Mięso osuszamy z marynaty, posypujemy solą i pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy na średnim ogniu (przyrumieniamy) w garnku., w którym będziemy dusić (może być głębsza, przykrywana patelnia).
5) Dodajemy cebulę oraz grzyby z wodą z moczenia, zagotowujemy i zeskrobujemy z dna ewentualnie przywarte resztki ze smażenia (to jest esencja smaku).
6) Dodajemy marynatę, zagotowujemy i odparowujemy alkohol oraz nadmiar cieczy (około 5 minut parowania).
7) Dodajemy koncentrat grzybowy.
8) Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ognień, przykrywamy i dusimy około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Dzika podałem z kaszą jęczmienną, tartymi buraczkami, grzybami leśnymi oraz sosem winno-grzybowym.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/01/dzik-w-sosie-z-grzybow-lesnych.html