Wykonanie
Cześć =)
Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych
mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że
dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa.Dzikie
mięso ma zupełnie inny skład od tego, które zazwyczaj jadamy na codzień (choć ja na codzień jadam głownie
dziczyznę).Jego mocno czerwony (czy wręcz ciemny) kolor, to oznaka większej zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech
dziczyzny jest fakt, że
mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami dodatkowymi.Dziś chciałbym przedstawić gulasz z sarny, która została upolowana kilka tygodni temu w Borach Tucholskich.
Mięso z sarny, to kwintesencja
dziczyzny. Smakuje i pachnie knieją oraz wiatrem.W poniższej wersji, sarna została podana z
kartoflami ugotowanymi na parze, polana
sosem grzybowym, pochodzącym z potrawy.Do
dziczyzny wyśmienicie pasuje również
kasza,
czerwona kapusta,
buraczki,
ogórki kiszone,
żurawina oraz wiele innych dodatków, które zostaną zaprezentowane w naszych kolejnych przepisach, dotyczących, sarny, jelenia, dzika czy zająca.Zapraszam wszystkich do przygotowania sarny w taki sposób, ponieważ naprawdę warto! Darz bór!
Potrzebne będą (na 4-6 porcji):- 1 kg
mięsa z udźca/łopatki sarny (gulaszowe)- 1 łyżeczka
soli- 1/2 łyżeczki
pieprzu- 2 ziarna
ziela angielskiego- 1 łyżeczka
rozmarynu- 1 łyżeczka
papryki- 3-4
jagody jałowca- 1/2 łyżeczki
kolendry- 20 g
suszonych grzybów w kawałkach- 2
cebule- 5
marchwi- 3 ząbki
czosnku- mały słoik koncentratu z
grzybów leśnych (jeśli ktoś ma dostęp - ja kupiłem taki koncentrat w Krakowskim Kredensie)
Sposób wykonania:1)
Mięso kroimy na średnio-duże kawałki, dokładnie myjemy i odsączamy w durszlaku.2)
Przyprawy tłuczemy w moździerzu,
grzyby zalewamy wrzątkiem.
3)
Mięso posypujemy
mąką, podsmażamy na patelni, po czym przekładamy je do garnka i zalewamy
wodą, dodajemy
przyprawy, pokrojoną
cebulę i
marchewkę,
grzyby i koncentrat z
grzybów leśnych.
4) Całość dusimy na wolnym ogniu, aż
mięso będzie miękkie (w miarę potrzeby podlewamy
wodą) i przejdzie smakiem z
grzybami leśnymi tak, abyśmy mogli poczuć prawdziwy smak Borów Tucholskich, bądź Podlasia, czyli około 2,5 - 3 godziny.
Smacznego =)