Wykonanie
Pin It
Wszystkie dania, a szczególnie te
mięsne, przygotowane w tym glinianym naczyniu są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na obiad jednogarnkowy. czyli
udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim. Nie wymaga on wiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika !
Czas przygotowania: 140 minutSkładniki:8 udek2
cebule1
marchewka6
ziemniakówpaprykasól cytrynowa
pieprzWykonanie:
Mięso dokładnie oprószamy
przyprawami i odstawiamy na 60 minut.Garnek wraz z przykrywką namaczamy w zimnej wodzie.Warzywa obieramy,
marchewkę kroimy w grube plastry,
cebule w ósemki.
Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z
wody, układamy w nim
mięso i warzywa, które posypujemy
przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury.