ßßß Cookit - przepis na Rumsztyk z cebulą

Rumsztyk z cebulą

nazwa

Wykonanie

Delikatna polędwica wieprzowa z cebulą. Lubimy to danie, polędwicę kupuje razem ze schabem, gdy jest duża potrafię kupić dla niej nawet całkiem spory schab - oczywiście też musi być "w porządku" To danie pierwszy raz jadłam u teściów. Zasmakowało mi, więc u mnie w domu także jest stałym elementem podawanym na obiad. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość wykonania mięso szybko "dochodzi" właściwie to cebula tutaj najdłużej się dusi;)
Składniki:
(na dwie porcje)
1 polędwiczka wieprzowa
2 - 3 duże cebule
sól, pieprz do smaku
3 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Usuwamy zbędne błony.
Kroimy naokoło 1 . 5 cm plastry.
Rozgniatamy plastry mięsa ( przykrywałam mięso folią i dociskałam dłonią do deski)
Przyprawiamy mięso solą i pieprzem
Cebule obieramy, kroimy w półksiężyce.
Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) dodajemy tłuszcz, następnie kładziemy plastry mięsa.
obsmażamy chwilę z obu stron, dodajemy cebulę,przykrywamy dusimy ok 2-3 minuty.
Doprawiamy całość jeszcze solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty bez przykrywania pokrywką.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z ziemniakami tłuczonymi lub puree
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/rumsztyk-z-cebula.html