Wykonanie
            Delikatna 
polędwica wieprzowa z 
cebulą. Lubimy to danie, 
polędwicę kupuje razem ze 
schabem, gdy jest duża potrafię kupić dla niej nawet całkiem spory 
schab - oczywiście też musi być "w porządku" To danie pierwszy raz 
jadłam u teściów. Zasmakowało mi, więc u mnie w domu także jest stałym elementem podawanym na obiad. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość wykonania 
mięso szybko "dochodzi" właściwie to 
cebula tutaj najdłużej się dusi;)

Składniki:(na dwie porcje)1 polędwiczka wieprzowa2 - 3 duże 
cebulesól, 
pieprz do smaku3 łyżki 
masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia

Wykonanie:Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Usuwamy zbędne błony.Kroimy naokoło 1 . 5 cm plastry.Rozgniatamy plastry 
mięsa ( przykrywałam 
mięso folią i dociskałam dłonią do deski)Przyprawiamy 
mięso solą i 
pieprzemCebule obieramy, kroimy w półksiężyce.Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) dodajemy tłuszcz, następnie kładziemy plastry 
mięsa.obsmażamy chwilę z obu stron, dodajemy 
cebulę,przykrywamy dusimy ok 2-3 minuty.Doprawiamy całość jeszcze 
solą i 
pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty bez przykrywania pokrywką.Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z 
ziemniakami tłuczonymi lub puree
