Wykonanie
Dzisiaj propoznuję bardzo smaczną zupę o egzotycznej nazwie i pochodzeniu bowiem pochodzi ona z Mongolii. Smakuje trochę jak gulasz, ja w dodatku zrobiłam z
makaronem więc jak dla mnie jest super wersja gulaszu. Przepis pochodzi ze strony Beaty Pawlikowskiej i jest to moja propozycja do akcji Grumków .
Składniki:15 dag warzyw (dowolnie:
marchew,
por,
kapusta,
ziemniaki,
pietruszka itd.)1
cebula pokrojona w piórka20 dag
mięsa pokrojonego w kostkę ( u mnie
wieprzowina)30 dag
makaronusól,
pieprz, ewentualnie inne ulubione
przyprawyCebulę podsmażyć w rondlu na
oleju, dodać warzywa, podsmażyć, dodać
mięso, podsmażyć. Dodać
przyprawy i smażyć przez pewien czas, często mieszając. Mongolskie gospodynie uważają, że dłuższe smażenie nadaje zupie lepszego aromatu. Do garnka dolać tyle
wody, żeby zmieścił się w niej
makaron. Zagotować, do wrzątku dodać
makaron, gotować aż będzie gotowy, czyli ok. 15 minut. Gotową zupę można doprawić drobno siekaną
natką pietruszki albo gęstą
śmietaną .Smacznego:)