Wykonanie
Cześć =)
Jagnięcina jest
mięsem bardzo popularnym w kuchniach śródziemnomorskich.
Polędwiczki lub comber jagnięcy są niezwykle delikatne i miękkie, wymagają więc minimalnej obróbki cieplnej, aby nie straciły wilgotności. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na proste i pyszne szaszłyki z jagnięcych polędwiczek =)
Potrzebne będą (na 4 nieduże szaszłyki):- 400g
jagnięciny (polędwiczki/comber)- patyczki do szaszłykówMarynata:- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 1 mały ząbek
czosnku rozdrobniony w prasce-
przyprawy:
sól,
pieprz,
pietruszka,
rozmaryn, mielone
ziele angielskie, wędzona
paprykaWarzywa do szaszłyków:- 1
papryka czerwona- 1
papryka zielona- 2
cebule- 2 łyżki
oliwy-
sól- opcjonalnie kilka gałązek świeżego
rozmarynuSposób wykonania:1)
Mięso pokroić w grubszą kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty, zamieszać, przykryć i marynować przez kilka godzin lub przez noc. Przypraw powinno być łącznie ok. 1 łyżki, w takich proporcjach, jakie lubimy.2)
Paprykę i
cebulę pokroić na kwadraty, włożyć do miski, polać
oliwą, posypać delikatnie
solą i wymieszać.3) Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.4) Na patyczki nadziać naprzemiennie
mięso i warzywa. Ułożyć na blasze. Można dodać kilka gałązek świeżego
rozmarynu dla dodatkowego aromatu. Polać wszystko resztą marynaty z miski. Zapiekać ok. 15 minut. Na koniec podpiec pod górną grzałką kolejne 5 minut.
Szaszłyki jagnięce można podać z takimi dodatkami jak
ryż,
pomidor,
oliwki, świeże
zioła,
pieczywo typu
pita, humus, pieczone
ziemniaki, różne
warzywa kiszone lub marynowane,
ser feta.
Smacznego =)Agnieszka