ßßß
600 g mięsa z jelenia (gulaszowe)sól -1 łyżeczkapieprz -1/4 łyżeczki2 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka rozmarynu1 łyżeczka papryki suszonejpół łyżeczki kolendry1 szkl wina czerwonego wytrawnego1 łyżeczka sproszkowanych grzybówkilka suszonych grzybów1 marchewka1 cebula3 ząbki czosnkuMięso umyć dobrze pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta, osączyć na durszlaku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami, dodać posiekany czosnek i zalać winem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę.Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania.Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby uprzednio ugotowane , doprawić grzybami sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie , podlewać wodą . Duszenie trwa ok 3 godziny.