ßßß
Cookit - przepis na Jeleń w czerwonym winie z grzybami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Jeleń w czerwonym winie z grzybami
Składniki
Mięso z jelenia
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Rozmaryn
Papryka
Kolendra
Wino czerwone wytrawne
Grzyby
Grzyby suszone
Marchew
Cebula
Czosnek
Wykonanie
600 g
mięsa z jelenia
(gulaszowe)
sól
-1 łyżeczka
pieprz
-1/4 łyżeczki2 ziarna
ziela angielskiego
1 łyżeczka
rozmarynu
1 łyżeczka
papryki
suszonejpół łyżeczki
kolendry
1 szkl
wina czerwonego wytrawnego
1 łyżeczka sproszkowanych
grzybów
kilka
suszonych grzybów
1
marchewka
1
cebula
3 ząbki
czosnku
Mięso
umyć dobrze pod bieżącą
wodą
aż
woda
będzie czysta, osączyć na durszlaku.
Przyprawy
utłuc w moździerzu.
Mięso
przełożyć do naczynia, zasypać
przyprawami
, dodać posiekany
czosnek
i zalać
winem
. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę.
Mięso
wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania.Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać
cebulę
i pokrojoną
marchewkę
oraz
grzyby
uprzednio ugotowane , doprawić
grzybami
sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż
mięso
będzie miękkie , podlewać
wodą
. Duszenie trwa ok 3 godziny.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/01/jelen-w-czerwonym-winie-z-grzybami.html
Przepisy powiązane
Gulasz z sarny z grzybami leśnymi
Gulasz z jelenia w sosie winno - grzybowym
Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami
1 płat szynki z kością
Kapusta z grzybami po śląsku
Składniki powiązane (0)