ßßß

600 g mięsa gulaszowego z jeleniamarynata:1 szkl wina czewonego wytrawnegoząbki czosnkupół łyżeczki suszonej paprykiszczypta suszonej chili w płatkach1 łyżeczka rozmarynukilka ziaren jałowca3-4 ziarna ziela angielskiegosólpieprzmajeranek2 cebuletłuszcz do smażenia
ziemniakisurówki (ewent. zestaw surówek)200 g świeżych lub mrożonych podgrzybkówMięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy włożyć do moździerza i utłuc wszystkie razem z czosnkiem, włożyć do miski zalać winem , ok pół szkl (resztę pozostawić)Wymieszać z przyprawami i włożyć do marynaty mięso.Odstawić do lodówki pod przykryciem na ok 1 dobę.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulę.Włożyć mięso razem z marynatą i smażyć aż płyn odparuje i lekko się przyrumieni.Podlać resztą wina i niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewać wodą.Grzybki obgotować przez ok 15-20 min, odcedzić, przepłukać zimną wodą , przekroić na mniejsze kawałki , dodać do gulaszu po ok pierwszej godzinie duszenia.Duszenie powinno trwać ok 3 godziny. Z jeleniem obchodzimy się podobne jak z wołowiną.W międzyczasie upiec ziemniaczki i przygotować surówki.
Opublikowany w