Wykonanie
600 g
mięsa gulaszowego z jeleniamarynata:1 szkl
wina czewonego wytrawnegoząbki
czosnkupół łyżeczki suszonej
paprykiszczypta suszonej
chili w płatkach1 łyżeczka
rozmarynukilka ziaren jałowca3-4 ziarna
ziela angielskiegosólpieprzmajeranek2
cebuletłuszcz do smażenia
ziemniakisurówki (ewent. zestaw surówek)200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
Mięso umyć pod bieżącą
wodą.
Przyprawy włożyć do moździerza i utłuc wszystkie razem z
czosnkiem, włożyć do miski zalać
winem , ok pół szkl (resztę pozostawić)Wymieszać z
przyprawami i włożyć do marynaty
mięso.Odstawić do lodówki pod przykryciem na ok 1 dobę.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć przez kilka minut pokrojoną
cebulę.Włożyć
mięso razem z marynatą i smażyć aż płyn odparuje i lekko się przyrumieni.Podlać resztą
wina i niewielką ilością
wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewać
wodą.
Grzybki obgotować przez ok 15-20 min, odcedzić, przepłukać zimną
wodą , przekroić na mniejsze kawałki , dodać do gulaszu po ok pierwszej godzinie duszenia.Duszenie powinno trwać ok 3 godziny. Z jeleniem obchodzimy się podobne jak z
wołowiną.W międzyczasie upiec ziemniaczki i przygotować surówki.
Opublikowany w