ßßß Cookit - przepis na Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami

Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami

nazwa

Wykonanie

600 g mięsa gulaszowego z jelenia
marynata:
1 szkl wina czewonego wytrawnego
ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonej papryki
szczypta suszonej chili w płatkach
1 łyżeczka rozmarynu
kilka ziaren jałowca
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
majeranek
2 cebule
tłuszcz do smażenia
ziemniaki
surówki (ewent. zestaw surówek)
200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
Mięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy włożyć do moździerza i utłuc wszystkie razem z czosnkiem, włożyć do miski zalać winem , ok pół szkl (resztę pozostawić)
Wymieszać z przyprawami i włożyć do marynaty mięso.
Odstawić do lodówki pod przykryciem na ok 1 dobę.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulę.
Włożyć mięso razem z marynatą i smażyć aż płyn odparuje i lekko się przyrumieni.
Podlać resztą wina i niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewać wodą.
Grzybki obgotować przez ok 15-20 min, odcedzić, przepłukać zimną wodą , przekroić na mniejsze kawałki , dodać do gulaszu po ok pierwszej godzinie duszenia.
Duszenie powinno trwać ok 3 godziny. Z jeleniem obchodzimy się podobne jak z wołowiną.
W międzyczasie upiec ziemniaczki i przygotować surówki.
Opublikowany w
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/11/gulasz-z-jelenia-w-czerwonym-winie-z.html