ßßß Cookit - przepis na 1 płat szynki z kością

1 płat szynki z kością

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Kremówka
Surówka z czarnej ... »
Zastanawiałam się i zastanawiałam jak przyrządzić porcję takiego mięska i wreszcie wymyśliłam.
Tak piękna porcja aż się prosi aby ją upiec i tak właśnie zrobiłam.
Sądzę że osoby nie przepadające za takim mięskiem powinny się skusić:)
Mięsko jedst delikatne,soczyste i pięknie odchodzi od kości,świetnie smakuje z odrobiną chrzanu,musztardy i pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szkl wody
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szczypty soli
1 gałązka rozmarynu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Marchewkę,pietruszkę,cebulę i czosnek obrać.
Czosnek zgnieść w prasce do czosnku,marchewkę,pietruszkę i cebulę pokroić na 3-4 części.
Porcję mięsa umyć,osuszyć np.papierowym ręcznikiem.
Przygotowanę mięso natrzeć czosnkiem,solą,pieprzem,papryką w proszku ( robimy to zpo obydwu stronach mięsa)
Tak przygotowane mięso odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godz żeby przeszło przyprawami.
Po upływie tego czasu do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę,dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,rozmaryn,przygotowane warzywa i mięso.Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Pieczemy pod przykryciem około 2 godz.
Podczas pieczenia polewamy co jakiś czas mięso powstałym wywarem.
czwartek, 23 stycznia 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/01/Pieczony-plaster-szynki-z-koscia.html