ßßß Cookit - przepis na Pierś kaczki z sosem żurawinowym

Pierś kaczki z sosem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
dwie piersi kaczki ze skórą
20 dag świeżej żurawiny
200 ml czerwonego wina półwytrawnego
250 ml bulionu
4 łyżki cukru
2 ziarna ziela angielskiego
2 suszone liście laurowe
3 ząbki czosnku
pół średniej cebuli
sól i pieprz
Przygotowanie kaczki:
Kaczkę doprawić solą i pieprzem od strony mięsa.
Skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa.
Kaczkę ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Włączyć mały ogień, aby tłuszcz ze skóry powoli się wytapiał. (WAŻNE! nie dodawaj na patelnię żadnego tłuszczu, ponieważ z kaczki wytopi się go bardzo dużo)
Smażyć kaczkę od strony skóry przez około 10 minut, do uzyskania złotej, chrupiącej skóry.
Przekręcić kaczkę na drugą stronę. Do tłuszczu wrzucić dwa ząbki czosnku. Smażyć 3 minuty i wyłączyć palnik.
Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, polać tłuszczem. Piec w temperaturze 180 ºC przez 10 minut.
Gotową kaczkę wyjąć z pieca i odstawić na 3-4 minuty aby odpoczęło. Kroić w plastry. Podawać z sosem i pure ziemniaczanym.
Przygotowanie sosu:
Umytą żurawinę posiekaj dość grubo. Wrzuć na patelnię i dodaj cukier oraz pół szklanki wody. Gotuj przez około 15 minut do uzyskania gęstej marmolady.
Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz cały ząbek czosnku. Wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Wlej wino i zredukuj. Dodaj bulion i gotuj przez 5-7 minut.
Przecedź przez sito, aby pozbyć się cebuli, czosnku i przypraw.
Wywar z bulionu i wina wymieszaj z marmoladą z żurawiny. Dodaj łyżkę tłuszczu z kaczki. Połącz wszystkie składniki do uzyskania lśniącego sosu.
Smacznego!
Źródło:http://pomysloweprzepisy.blogspot.com/2013/12/piers-kaczki-z-sosem-zurawinowym.html