Składniki:dwie piersi kaczki ze skórą20 dag świeżej żurawiny200 ml czerwonego wina półwytrawnego250 ml bulionu4 łyżki cukru2 ziarna ziela angielskiego2 suszone liście laurowe3 ząbki czosnkupół średniej cebulisól i pieprzPrzygotowanie kaczki:Kaczkę doprawić solą i pieprzem od strony mięsa.Skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa.Kaczkę ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Włączyć mały ogień, aby tłuszcz ze skóry powoli się wytapiał. (WAŻNE! nie dodawaj na patelnię żadnego tłuszczu, ponieważ z kaczki wytopi się go bardzo dużo)Smażyć kaczkę od strony skóry przez około 10 minut, do uzyskania złotej, chrupiącej skóry.Przekręcić kaczkę na drugą stronę. Do tłuszczu wrzucić dwa ząbki czosnku. Smażyć 3 minuty i wyłączyć palnik.Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, polać tłuszczem. Piec w temperaturze 180 ºC przez 10 minut.Gotową kaczkę wyjąć z pieca i odstawić na 3-4 minuty aby odpoczęło. Kroić w plastry. Podawać z sosem i pure ziemniaczanym.Przygotowanie sosu:Umytą żurawinę posiekaj dość grubo. Wrzuć na patelnię i dodaj cukier oraz pół szklanki wody. Gotuj przez około 15 minut do uzyskania gęstej marmolady.Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz cały ząbek czosnku. Wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Wlej wino i zredukuj. Dodaj bulion i gotuj przez 5-7 minut.Przecedź przez sito, aby pozbyć się cebuli, czosnku i przypraw.Wywar z bulionu i wina wymieszaj z marmoladą z żurawiny. Dodaj łyżkę tłuszczu z kaczki. Połącz wszystkie składniki do uzyskania lśniącego sosu.Smacznego!