Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować wspaniałą surówkę, którą otrzymałem od mojej dobrej koleżanki - Agnieszki =)Jako opis niech posłużą jej słowa: " To magiczna i idealnie harmonijna
smakowo surówka mojej mamy, nie obojętnie jaka surówka. Ma smak kwaśno-słodko-ostry. Słodki od
jabłka i
rodzynków, a kwaśny od
cytryny. Od
musztardy jest też trochę pikantna. Ma bardzo orzeźwiający smak. Dla mnie to lepsze niż deser. "


Potrzebne będą:- 1
jabłko, grubo starte- 1
rzepka lub
kalarepka, ew.
seler, podobnej wielkości do
jabłka, starte- trochę startej
marchewki dla koloru (opcjonalnie)- garść
rodzynek- garść uprażonych wiórek
migdałów lub pokruszonych
orzechów- 2 łyżki
oliwy z oliwek (lub dowolnego
oleju)- 1 łyżka
musztardy z ziarnami
gorczycy- 1 łyżka
soku z cytryny-
sól i
pieprzSposób wykonania:1) Wszystkie składniki mieszamy w misce.2) Próbujemy, czy smak nam odpowiada i ewentualnie dodajemy więcej
oliwy,
cytryny,
musztardy,
soli,
pieprzu.3) Można odstawić do lodówki na jakiś czas, aby smaki się"przegryzły".
Sałatka świetnie nadaje się do spożycia rownież na drugi dzień, w formie jedynie nieco bardziej miękkiej.Smacznego =)