ßßß Cookit - przepis na Surówka słodko-kwaśna z jabłka i rzepy

Surówka słodko-kwaśna z jabłka i rzepy

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować wspaniałą surówkę, którą otrzymałem od mojej dobrej koleżanki - Agnieszki =)
Jako opis niech posłużą jej słowa: " To magiczna i idealnie harmonijna smakowo surówka mojej mamy, nie obojętnie jaka surówka. Ma smak kwaśno-słodko-ostry. Słodki od jabłka i rodzynków, a kwaśny od cytryny. Od musztardy jest też trochę pikantna. Ma bardzo orzeźwiający smak. Dla mnie to lepsze niż deser. "
Potrzebne będą:
- 1 jabłko, grubo starte
- 1 rzepka lub kalarepka, ew. seler, podobnej wielkości do jabłka, starte
- trochę startej marchewki dla koloru (opcjonalnie)
- garść rodzynek
- garść uprażonych wiórek migdałów lub pokruszonych orzechów
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub dowolnego oleju)
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) Wszystkie składniki mieszamy w misce.
2) Próbujemy, czy smak nam odpowiada i ewentualnie dodajemy więcej oliwy, cytryny, musztardy, soli, pieprzu.
3) Można odstawić do lodówki na jakiś czas, aby smaki się"przegryzły".
Sałatka świetnie nadaje się do spożycia rownież na drugi dzień, w formie jedynie nieco bardziej miękkiej.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/02/surowka-sodko-kwasna-z-jabka-i-rzepy.html