ßßß Cookit - przepis na POLĘDWICZKI FASZEROWANE JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

POLĘDWICZKI FASZEROWANE JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

nazwa

Wykonanie

Myślę, że polędwiczki wieprzowe nie wymagają reklamy ;)
Są smaczne, wszechstronne i szybkie w przygotowaniu.
Można je smażyć, dusić, piec, grillować… „łączyć” z warzywami, owocami, bakaliami, serami
Do wyboru, do koloru!
Dzisiaj proponuję wariant „owocowy”, a w zasadzie owocowo-bakaliowy :)
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pociętych migdałów
2 jabłka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
wykałaczki
cienki sznureczek bawełniany
Wykonanie:
Polędwiczki nadkroić wzdłuż tak aby powstał duży płat mięsa. Dodatkowo rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
Jedno jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Każdą z polędwiczek posypać połową pokrojonego jabłka oraz 1 łyżką rodzynek i migdałów. Zrolować i zasznurować .
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obrumienić roladki z polędwiczek. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu wyjąć, przykryć talerzem lub folią aluminiową oraz ręcznikiem aby nie wystygły.
W tym czasie drugie jabłko pokroić na ósemki i wydrążyć gniazdo nasienne. (Nie obierać!) Na patelnię, na której były obsmażane polędwiczki wlać dodatkowo 1-2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone jabłko. Smażyć około 5 minut, aż jabłka będą ciepłe i lekko „szkliste”.
Upieczone polędwiczki pokroić na plastry i podawać w towarzystwie smażonych jabłek. (Uwaga: Radzę sznurek i wykałaczki wyjmować już po pokrojeniu.)
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/08/poledwiczki-faszerowane-jablkami-i-migdalami