Wykonanie

Myślę, że
polędwiczki wieprzowe nie wymagają reklamy ;)Są smaczne, wszechstronne i szybkie w przygotowaniu.Można je smażyć, dusić, piec, grillować… „łączyć” z warzywami,
owocami,
bakaliami,
serami…Do wyboru, do koloru!Dzisiaj proponuję wariant „owocowy”, a w zasadzie
owocowo-
bakaliowy :)Składniki:2
polędwiczki wieprzowe2 łyżki
rodzynek2 łyżki pociętych
migdałów2
jabłkasól i
pieprzoliwa z oliwekwykałaczkicienki sznureczek bawełnianyWykonanie:
Polędwiczki nadkroić wzdłuż tak aby powstał duży płat
mięsa. Dodatkowo rozbić delikatnie tłuczkiem do
mięsa. Oprószyć
solą i
pieprzem.Jedno
jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Każdą z polędwiczek posypać połową pokrojonego
jabłka oraz 1 łyżką
rodzynek i
migdałów. Zrolować i zasznurować .

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy i obrumienić roladki z polędwiczek. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu wyjąć, przykryć talerzem lub folią aluminiową oraz ręcznikiem aby nie wystygły.W tym czasie drugie
jabłko pokroić na ósemki i wydrążyć gniazdo nasienne. (Nie obierać!) Na patelnię, na której były obsmażane
polędwiczki wlać dodatkowo 1-2 łyżki
oliwy i wrzucić pokrojone
jabłko. Smażyć około 5 minut, aż
jabłka będą ciepłe i lekko „szkliste”.Upieczone
polędwiczki pokroić na plastry i podawać w towarzystwie smażonych
jabłek. (Uwaga: Radzę sznurek i wykałaczki wyjmować już po pokrojeniu.)Smacznego:)