ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z jabłkami i migdałami

Polędwiczki z jabłkami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki drobno pokrojonych migdałów
- 2 jabłka
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki kroimy wzdłuż, tak by powstał duży płat, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Każdą rozbitą polędwiczkę posypujemy pokrojonymi jabłkami, rodzynkami i migdałami. Następnie każdą rolujemy i wiążemy sznurkiem, można poprzekłuwać wykałaczkami, aby przy pieczeniu utrzymały ładny kształt.
3.Roladki podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą na złoty kolor. Później przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach (przez pierwsze 15 min przykrywamy, by za bardzo się nie wysuszyły).
4. Drugie jabłko kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, na której piekliśmy mięso.
5. Upieczone polędwiczki kroimy w plastry i podajemy z podsmażonymi jabłkami.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/04/poledwiczki-z-jabkami-i-migdaami.html