Wykonanie
Składniki:- 2
polędwiczki wieprzowe- 1 garść
rodzynek- 2 łyżki drobno pokrojonych
migdałów- 2
jabłka-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1.
Polędwiczki kroimy wzdłuż, tak by powstał duży płat, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Mięso z obu stron przyprawiamy
solą i
pieprzem.2.Jedno
jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Każdą rozbitą polędwiczkę posypujemy pokrojonymi
jabłkami,
rodzynkami i
migdałami. Następnie każdą rolujemy i wiążemy sznurkiem, można poprzekłuwać wykałaczkami, aby przy pieczeniu utrzymały ładny kształt.3.Roladki podsmażamy na patelni z rozgrzaną
oliwą na złoty kolor. Później przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach (przez pierwsze 15 min przykrywamy, by za bardzo się nie wysuszyły).4. Drugie
jabłko kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, na której piekliśmy
mięso.5. Upieczone
polędwiczki kroimy w plastry i podajemy z podsmażonymi
jabłkami.