Wykonanie

Lubicie spotkania na świeżym powietrzu przy grillu? Jeżeli tak, to ta propozycja dla Was. Zazwyczaj dania przygotowywane na grillu to:
mięso,
karkówka (cieżko strawne), szaszłyki,
kiełbaski,
kaszanki, dobrze jak są to
ryby różnego typu. Gości, których zapraszamy na tego typu spotkanie zazwyczaj spodziewają się w/w posiłków. Ja postanowiłam swoich gości zaskoczyć czymś nietypowym a za razem chciałam aby wszyscy zaangażowali się w przygotowanie posiłku, tak aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Przygotowanie sushi z grillowanego
łososia norweskiego okazało się strzałem w dziesiątkę. Mało tego, było to bardzo nietypowe sushi ale o tym za chwilę...;-)Zapraszam!



SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:- 500g
łososia norweskiego świeży lub mrożony- 400 g
ryżu do sushi- wasabi- 1 szt
mango- 1/4 świeżego
ananasa- 1
awokado-
serek śmietankowy-
majonez-
sos sojowy- sos słodko-ostry
chiński-
ocet ryżowy,
sól,
cukier (do
ryżu)- 1 łyżeczka
curry- ciemny słodki
ocet ryżowy ( w składzie ma nutę
pomarańczy i
goździka)- 4-5 arkuszy
norii

Wykonanie:Przed rozpaleniem grilla musimy jedynie przygotować
ryż, należy go ugotować według przepisu na opakowaniu. Oczywiście przed ugotowaniem,
ryż płukamy w letniej wodzie około 6
razy, aż do momentu kiedy
woda będzie w miarę przeźroczytsa. Dzięki temu zabiegowi
ryż będzie jeszcze bardziej kleisty.Przygotowujemy zaprawę do
ryżu: 2 łyżki
octu ryżowego, 1/2 łyżeczki
soli i 1/4 łyżeczki
cukru.Ugotowany i zimny
ryż zalewamy w/w zaprawą.
Łososia norweskiego marynujemy w
sosie sojowym ciemnym, i słodkim occie
ryżowym, najlepiej około 1 godziny.Wszystko w przygotowanym miseczkach stawiamy na
stole, grillujemy
łososia norweskiego, i wraz z zaproszonymi gości robimy sushi, dla wielu to będzie niezła frajda.Rozkładamy
ryż do dwóch miseczek, do jednej z nich dodajemy
curry i mieszamy.

Na arkuszu
norii układamy
ryż, dość mocno uciskając, na samym środku smarujemy wasabi układamy składniki jak na zdjęciu poniżej.przykładowe kombinacje:-
łosoś norweski, wasabi,
awokado,
ananas,
mango i
serek śmietnakowy,
ryż curry- podajemy z
sosem sojowym lub z słodko-
ostrym sosem chińskimI szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej).






Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę (8 sztuk sushi
maki) ze względu na zawartość
jodu w algach.Podajemy wraz z paseczkami
mango, które dadzą efekt odświeżenia podobny jak marynowany
imbir.

Prze prze pyszne!Polecam!

przepis zgłaszam do konkursu, więc trzymajcie bardzo mocno kciuki ;-))Pozdrawiam i życzę pięknego wieczoru!