ßßß
SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI:250 gram ryżu do sushiMłody imbirPasta wasabiSos sojowyPędy bambusaWędzony łosoś/ makrelaOgórek świeżyMangoawokado4 arkusze nori- wodorostówMajonezSerek śmietankowySKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu:7 łyżeczek octu ryżowego4 łyżeczki cukruSzczypta soli1. W sushi najważniejszy jest ryz, zatem na początku należy dokładnie go przepłukać przynajmniej trzy razy (w zimnej wodzie). Kolejnym krokiem jest moczenie ryżu przez około 30 min. Następnie wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Czynności powtarzamy, aż woda będzie klarowna. Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut)2. W między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego ryżu3. Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na nori, ponieważ spowoduje to rozmoczenie wodorostów)4. Wnętrze sushi przyrządzamy wg własnego uznania. Ja przedstawiam przykładowe rozwiązania
5. Wszystkie składniki kroimy w paski- jeżeli tylko się da.
6. Rozkładamy na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu). Przekładamy zwilżonymi dłońmi na glony ryż (ugotowaną 1/4 całości) zostawiając na końcach krótszych boków pusty pasek.

7. Na około 1/3 długości ryżu ułożonego na nori smarujemy pasek majonezu lub serka śmietankowego i układamy dowolne składniki. Możemy też posmarować chrzanem wasabi
8. Zwijamy suhi - zaczynajac od końca, bliżej którego są ułożone składniki
9. Powstały rulon kroimy ostrym nożem na kawałki około 2 cm
10. Sushi jemy pałeczkami lub rękoma. Na wierzch układamy imbir i powstałe kawałki maczamy w sosie sojowym lub/i wasabi.