Wykonanie
Zawsze wydawało mi się, że zrobienie sushi jest trudne. Nie wiem skąd tak niefortunnie utarło się u mnie to przekonanie?Spróbowałam raz i okazało się, że to wcale nie taka trudna sprawa! Teraz praktycznie co weekend przygotowuje różne wariacje :)Dziś przedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi-
maki.

SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI:250 gram
ryżu do sushi
Młody imbirPasta wasabi
Sos sojowyPędy bambusaWędzony łosoś/
makrelaOgórek świeży
Mangoawokado4 arkusze
nori- wodorostów
MajonezSerek śmietankowySKŁADNIKI: Zaprawa do
ryżu:7 łyżeczek
octu ryżowego4 łyżeczki
cukruSzczypta
soli1. W sushi najważniejszy jest ryz, zatem na początku należy dokładnie go przepłukać przynajmniej trzy
razy (w zimnej wodzie). Kolejnym krokiem jest moczenie
ryżu przez około 30 min. Następnie wymieniamy
wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Czynności powtarzamy, aż
woda będzie klarowna.
Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut)2. W
między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do
ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego
ryżu3.
Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na
nori, ponieważ spowoduje to rozmoczenie wodorostów)4. Wnętrze sushi przyrządzamy wg własnego uznania. Ja przedstawiam przykładowe rozwiązania

5. Wszystkie składniki kroimy w paski- jeżeli tylko się da.

6. Rozkładamy na blacie matę
bambusową, a na niej arkusz
nori (błyszczącą stroną do dołu). Przekładamy zwilżonymi dłońmi na
glony ryż (ugotowaną 1/4 całości) zostawiając na końcach krótszych
boków pusty pasek.



7. Na około 1/3 długości
ryżu ułożonego na
nori smarujemy pasek
majonezu lub
serka śmietankowego i układamy dowolne składniki. Możemy też posmarować
chrzanem wasabi


8. Zwijamy suhi - zaczynajac od końca, bliżej którego są ułożone składniki


9. Powstały rulon kroimy
ostrym nożem na kawałki około 2 cm

10. Sushi jemy pałeczkami lub rękoma. Na wierzch układamy
imbir i powstałe kawałki maczamy w
sosie sojowym lub/i wasabi.