Wykonanie

Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni, przepyszne chrupiące placuszki
dyniowe z dodatkiem świeżego
imbiru, podane z
sosem pieczarkowym i
ziołami. Wspaniałe połączenie smaków. Polecam!

Składniki:- 1/2 małej dyni- 2 cm świeżego korzenia
imbiru- 1/2 łyżeczki
cukru-
sól,
pieprz cytrynowy- 6 czubatych łyżek
mąki- 1 całe
jajo- 1
białkoDynię i
imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach, zagniatamy rękami z innymi składnikami w misce. Masa ba być gęsta, tak żeby można było ręką formować placuszki. Smażymy na gorącym
oleju, małe placki.
Sos pieczarkowy:- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej- 500 g
pieczarek- 3 gałązki
rozmarynu-
zioła prowansalskie- 150 g
śmietany 18%- łyżka
mąki do zagęszczenia- 1/2
cebuli cukrowej-
sól,
pieprzNa gorącą patelnię, wlewamy
oliwę, dodajemy
masło, mieszamy, zmniejszamy gaz na minimum, wrzucamy gałązki
rozmarynu, aby oddały aromat, dodajemy posiekaną
cebulę i
pieczarki, dusimy około 9-10 minut, aż
pieczarki się uduszą. Zalewamy szklanką
wody, dodajemy
przyprawy gotujemy 5-8 minut. Dodajemy
śmietanę, na sam koniec zagęszczamy sos
mąką.

Życzę SMACZNEGO!