ßßß Cookit - przepis na TARTA LEMON CURD

TARTA LEMON CURD

nazwa

Wykonanie

W oczekiwaniu na owoce sezonowe, proponuję przepis z wykorzystaniem lemon curd. Masę można również wykorzystać jako dodatek do owoców, ciast, czy naleśników. Zamiast masła (jak w tradycyjnej wersji) użyłam oliwy - mniejsze wyrzuty sumienia w trakcie jedzenia!
Składniki :
ciasto :
250g mąki,
140g masła,
70g cukry pudru,
1 żółtko,
szczypta soli;
sok wyciśnięty z 3 cytryn,
skórka otarta z 3 cytryn,
2 żółtka,
2 jajka,
200 g cukru,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka oliwy;
piana :
4 białka,
1 szklanka cukru.
Wykonanie:
Szerokim nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy żółtko, cukier puder i sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok 160 stopni.
Wszystkie składniki lemon curd (oprócz oliwy) umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem. Dodajemy oliwę i znów gotujemy przez 2 minuty.
Ubijamy pianę z białek i cukru.
Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę oraz pianę z białek. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach.
Bon appetit!
Przepis na lemon curd pochodzi z : mojewypieki.com
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2015/03/tarta-lemon-curd.html