Wykonanie
W oczekiwaniu na
owoce sezonowe, proponuję przepis z wykorzystaniem lemon
curd. Masę można również wykorzystać jako dodatek do
owoców, ciast, czy naleśników. Zamiast
masła (jak w tradycyjnej wersji) użyłam
oliwy - mniejsze wyrzuty sumienia w trakcie jedzenia!
Składniki :ciasto :250g
mąki,140g
masła,70g
cukry pudru,1
żółtko,szczypta
soli;sok wyciśnięty z 3
cytryn,skórka otarta z 3
cytryn,2
żółtka,2
jajka,200 g
cukru,1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
oliwy;piana :4
białka,1 szklanka
cukru.Wykonanie:Szerokim nożem siekamy
mąkę z
masłem. Dodajemy
żółtko,
cukier puder i
sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok 160 stopni.Wszystkie składniki lemon
curd (oprócz
oliwy) umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem. Dodajemy
oliwę i znów gotujemy przez 2 minuty.Ubijamy pianę z
białek i
cukru.Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę oraz pianę z
białek. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach.Bon appetit!
Przepis na lemon
curd pochodzi z : mojewypieki.com