Wykonanie
Moja pierwsza wersja słynnej tarty cytrynowej z filmu Tost: Historia chłopięcego głodu. Na pewno zrobię jeszcze drugą wersję, w której wykorzystam większą ilość
białek. ;)
Ciasto kruche:350 g
mąki150 g
masła2
jajka70 g
cukruKrem
cytrynowy:4
cytryny3
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 ml
wody50 g
masła110 g
cukruBeza:3
białka100 g
cukruszczypta
soliCiasto:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.2. Wkładamy je do lodówki do schłodzenia.3. Po 30 minutach wyjmujemy i wałkujemy na okrągły placek. Przenosimy na wałek, rozwijamy nad blachą do tarty i dociskamy ciasto. Nadmiar, który powstaje przy brzegach odrywamy.4.Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, który wysypujemy
grochem lub
fasolą. Delikatnie dociskamy.5. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy
groch i dalej pieczemy ok 5 minut.Krem:1. Podane składniki podgrzewamy ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką.2. Jeżeli masa nie będzie jednolita możemy pomóc sobie blenderem.3. Wykładamy masę na przestudzone ciasto.
Beza:1. Ubijamy
białka mikserem.2. Dodajemy szczyptę
soli.3. Gdy
białko się ubije stopniowo dodajemy
cukier puder.4. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na krem.Pieczemy w temperaturze 100-110 stopni przez około 40 minut.
Smacznego :)