ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1.5 szklanekjajko 5 sztukmargaryna 0.5 kostekwoda 1 szklaneksól według uznaniacukier 1 szklanekśmietana kremówka 250 gramówcytryna 3 sztukżółtko 3 sztukmasło 1 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie ciasta: wodę z margaryną i szczyptą soli zagotować, wsypać mąkę i mieszać ciasto tak długo, łyżką, aż zacznie łatwo odchodzić od dna naczynia. Rondel zdjąć z ognia i ostudzić. Kolejno wbijać jajka i dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wycisnąć 12 krążków o średnicy 7 cm. Piec 30 minut w temp 200 stopni. Zimne ptysie przekroić nożyczkami w poprzek.Przygotowanie kremu: cytryny sparzyć, skórkę z jednaj otrzeć. Wycisnąć sok z wszystkich cytryn. Dopełnić wodą, aby otrzymać pół litra płynu. Dodać cukier oraz masło i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną wody, dodać do kremu, cały czas mieszając, gotować 5 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia i przestudzić. do zimnego kremu dodać żółtka i dobrze połączyć. Kremówkę ubić i ostrożnie wymieszać z kremem cytrynowym.Gotowy krem przełożyć do szprycki i wyciskać porcje kremu na spody ptysiowe, przykryć górą. Gotowe ptysie cytrynowe posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: