ßßß Cookit - przepis na Ptysie cytrynowe

Ptysie cytrynowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1.5 szklanek
jajko 5 sztuk
margaryna 0.5 kostek
woda 1 szklanek
sól według uznania
cukier 1 szklanek
śmietana kremówka 250 gramów
cytryna 3 sztuk
żółtko 3 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: wodę z margaryną i szczyptą soli zagotować, wsypać mąkę i mieszać ciasto tak długo, łyżką, aż zacznie łatwo odchodzić od dna naczynia. Rondel zdjąć z ognia i ostudzić. Kolejno wbijać jajka i dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wycisnąć 12 krążków o średnicy 7 cm. Piec 30 minut w temp 200 stopni. Zimne ptysie przekroić nożyczkami w poprzek.
Przygotowanie kremu: cytryny sparzyć, skórkę z jednaj otrzeć. Wycisnąć sok z wszystkich cytryn. Dopełnić wodą, aby otrzymać pół litra płynu. Dodać cukier oraz masło i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną wody, dodać do kremu, cały czas mieszając, gotować 5 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia i przestudzić. do zimnego kremu dodać żółtka i dobrze połączyć. Kremówkę ubić i ostrożnie wymieszać z kremem cytrynowym.
Gotowy krem przełożyć do szprycki i wyciskać porcje kremu na spody ptysiowe, przykryć górą. Gotowe ptysie cytrynowe posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3461/Ptysie-cytrynowe