Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1.5 szklanek
jajko 5 sztuk
margaryna 0.5 kostek
woda 1 szklanek
sól według uznania
cukier 1 szklanek
śmietana kremówka 250 gramów
cytryna 3 sztuk
żółtko 3 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie ciasta:
wodę z
margaryną i szczyptą
soli zagotować, wsypać
mąkę i mieszać ciasto tak długo, łyżką, aż zacznie łatwo odchodzić od dna naczynia. Rondel zdjąć z ognia i ostudzić. Kolejno wbijać
jajka i dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wycisnąć 12 krążków o średnicy 7 cm. Piec 30 minut w temp 200 stopni. Zimne ptysie przekroić nożyczkami w poprzek.Przygotowanie kremu:
cytryny sparzyć, skórkę z jednaj otrzeć. Wycisnąć sok z wszystkich
cytryn. Dopełnić
wodą, aby otrzymać pół litra płynu. Dodać
cukier oraz
masło i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną
wody, dodać do kremu, cały czas mieszając, gotować 5 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia i przestudzić. do zimnego kremu dodać
żółtka i dobrze połączyć. Kremówkę ubić i ostrożnie wymieszać z kremem
cytrynowym.Gotowy krem przełożyć do szprycki i wyciskać porcje kremu na
spody ptysiowe, przykryć górą. Gotowe ptysie
cytrynowe posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: