Wykonanie

Zapraszam na przepyszną tartę
cytrynową, według przepisu Rachel Allen

Składniki na kruche ciasto:175 g
mąki100 g
masła schłodzonego25 g
cukru1
żółtko1 łyżeczka
wody
Ciasto zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto wałkujemy,
między folią, tworząć okrąg trochę większy niż nasza foremka, tak aby przykryć również ścianki. Rozkładamy ciasto na foremce lekko dociskając. ( *rada – folia ułatwia wałkowanie i przenoszenie ciasta, wówczas się tak nie lepi ) Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciasto chwilę schłodzić, wkładamy ja na 5 min do zamrażalnika. Aby ciasto nam nie pofalowało najlepiej położyć na dnie papier do pieczenia z
suchą fasolą, która obciąży ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15 minut.Składniki na masę
cytrynową:3
jaja150 g
cukrusok z 2
cytryn + skórka z 1
cytryny150 ml
śmietanki kremówki
Jaja z
cukrem ubijamy mikserem około 5 minut, po czym dodajemy
cytryny oraz kremówkę. Składniki mieszamy i wylewamy na tartę. Pieczemy około 25-30 minut w 200 C.Po upieczeniu opruszamy
cukrem pudrem i zajadamy

SmacznegoZapraszam również na inne przepyszne ciastaKliknij na zdjęcia i poznaj przepis: