Wykonanie
Składniki300 g
mąkiszczypta
soli180 g zimnego
masła (lub 120 g
masła i 60 g
smalcu lub
margaryny)ok. 5 - 6 łyżek zimnej
wody1
jajko, roztrzepane z 1 łyżką
wody, na glazuręNadzienie1,2 kg dojrzałych
brzoskwińsok z 1
cytryny60 g
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
cynamonu30 g
masłaPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól i pokrojone w kosteczkę zimne
masło. Palcami lub mieszadłem miksera rozdrobnić
masło z
mąką na drobną kruszonkę (można też siekać składniki na stolnicy). Połączyć składniki w gładkie ciasto, dodając zimną
wodę (nie cała musi być wykorzystana). Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Brzoskwinie włożyć na 20 sekund do gorącej
wody, przełożyć do zimnej, wyjąć i obrać ze skórek.
Brzoskwinie pokroić w plasterki i wymieszać z
sokiem z cytryny,
cukrem,
mąką ziemniaczaną i
cynamonem. Odstawić.Na lekko posypanej
mąką stolnicy, rozwałkować większą kulę ciasta na 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 23 cm . Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Rozwałkować drugą kulę ciasta na grubszy, 5 mm placek. Z ciasta wyciąć liście (nożem lub foremką), pozaznaczać nerwy na liściach oraz uformować kilka małych kuleczek.Wyjąć z lodówki formę z
ciastem i posmarować spód glazurą z
jajka. Wyłożyć
brzoskwinie wraz z
sokiem. Rozsypać kawałki
masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układać liście, na środku położyć kuleczki z ciasta. Posmarować glazurą z
jajka.Piec przez ok. 60 - 70 minut na złoty kolor. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.WskazówkiZamiast układać liście z ciasta można po prostu położyć na wierzchu rozwałkowany placek lub wyciąć z niego paski i ułożyć z nich kratkę.Brzoskwniń nie trzeba koniecznie obierać, można pokroić ze skórką.