Wykonanie
Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale za także za to, że dostarcza nam mnóstwo pysznych
owoców. Idę na targ a tam uśmiechają się do mnie
brzoskwinie,
morele,
jeżyny a
śliwki mrugają fioletowym oczkiem. Jak tu się oprzeć? Nie da się. Wracam do domu z koszykiem pełnym soczystych
brzoskwiń. Zrobię kruche ciasto. O!Na ciasto:- 300g
mąki pszennej- 200g
masła- 1
jajko- 2 łyżki
cukru- szczypta
soliNa masę
owocową:- 1,5kg
brzoskwiń- 80g
cukru- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
cynamonu- sok wyciśnięty z połówki
cytrynyNa kruszonkę:- 1 szklanka
mąki- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 3 łyżki
płatków owsianych- 70g
masłaPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mąkę mieszamy z
cukrem i
solą. Dodajemy posiekane zimne
masło oraz
jajko i krótko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, mieszamy z
sokiem cytrynowym.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z
cukrem i
cynamonem. Dodajemy do
owoców i porządnie mieszamy.Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy
mąkę,
cukier,
cynamon i
płatki owsiane. Dodajemy schłodzone posiekane
masło. Rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.Formę 30x30cm (lub o zbliżonych wymiarach) wykładamy papierem i wylepiamy schłodzonym
ciastem, na którym układamy
owoce. Równomiernie posypujemy kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut.
Smacznego!