ßßß
Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale za także za to, że dostarcza nam mnóstwo pysznych owoców. Idę na targ a tam uśmiechają się do mnie brzoskwinie, morele, jeżyny a śliwki mrugają fioletowym oczkiem. Jak tu się oprzeć? Nie da się. Wracam do domu z koszykiem pełnym soczystych brzoskwiń. Zrobię kruche ciasto. O!Na ciasto:- 300g mąki pszennej- 200g masła- 1 jajko- 2 łyżki cukru- szczypta soliNa masę owocową:- 1,5kg brzoskwiń- 80g cukru- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka cynamonu- sok wyciśnięty z połówki cytrynyNa kruszonkę:- 1 szklanka mąki- 1/2 szklanki cukru- 1/2 łyżeczki cynamonu- 3 łyżki płatków owsianych- 70g masłaPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy posiekane zimne masło oraz jajko i krótko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, mieszamy z sokiem cytrynowym. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy do owoców i porządnie mieszamy.Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i płatki owsiane. Dodajemy schłodzone posiekane masło. Rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.Formę 30x30cm (lub o zbliżonych wymiarach) wykładamy papierem i wylepiamy schłodzonym ciastem, na którym układamy owoce. Równomiernie posypujemy kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut.
Smacznego!