ßßß Cookit - przepis na CROSTATA - kruche ciasto z owocami

CROSTATA - kruche ciasto z owocami

nazwa

Wykonanie

Na dzisiejszy niedzielny podwieczorek wyczarowałam pyszne i proste ciasto kruche z owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na jednym z blogów. Może nawet nie sam przepis mnie zachwycił ale sposób w jaki jest zrobione to ciasto - sakwa z owocami.
W okresie letnim korzystam ze świeżych owoców, dziś posiłkowałam się mieszanką owoców tropikalnych we własnej zalewie z puszki. Wyszło jak zawsze przepysznie.
SKŁADNIKI: na ciasto:
125 g masła
3 łyżki cukru
1 jajo
1,5 szklanki mąki
szczypta soli na nadzienie:
500 g owoców (ja skorzystałam z tropikalnej mieszanki w zalewie)
2-3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo do posmarowania
cukier, cynamon do posypania
Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać roztrzepane jajo i dalej miksować. Jak będzie jednolita masa dodać mąkę i szczyptę soli i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć owinięte w folię spożywczą do lodówki na godzinę.
Z puszki z owocami odlać zalewę i przełożyć owoce do misy. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i wymieszać.
Po godzinie czasu ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na podsypany blacie na cienki placek.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na środek wyłożyć przygotowane owoce i zawinąć ciasto jak sakwę zostawiając środek odkryty. Ważne jest aby nie było nigdzie dziur bo podczas pieczenia wypłynie sok z owoców. rozbić jajo posmarować całe ciasto, posypać cukrem i np. cynamonem.
Piec w 190 st. C przez około 35 minut.
Można podawać z lodami, u mnie wersja zimowa czyli ubita śmietana 30%.
Źródło inspiracji: mniam-mniam.bloog.pl
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/01/crostata-kruche-ciasto-z-owocami.html