ßßß
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)2 jajka2 łyżki masła4 łyżki kaszy mannej błyskawicznej3 łyżki mąkimała szczypta soliewentualnie szczypta cukru jeśli robimy kluski na słodko1. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić.2. Oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić (chyba że jest bardzo miękkie to nie trzeba rozpuszczać).3. Żółtka zmiksować z cukrem (tylko jeśli robimy w wersji na słodko), a następnie dodać masło, mąkę i kaszę i ponownie zmiksować. W wersji na wytrawnie od razu miksujemy razem żółtka, masło, mąkę i kaszę.4. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do reszty masy, wymieszać dokładnie łyżką.5. Porcje ciasta kłaść łyżką na wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają).5. Gotować ok 30 sek od wypłynięcia. Od razu podawać polane ulubionym sosem lub np. jogurtem.Pysznie smakują również później odsmażone :)