Wykonanie
Trzy podstawowe składniki tej zapiekanki to
ziemniaki,
kalafior i
por. Muszę przyznać, że doskonale ją przyprawiłam - smaki są idealnie zbalansowane; smakuje trochę jak lazanie z
mięsem, choć
mięsa nie ma w niej ani grama. Pyszna, z całą pewnością do powtórzenia nie raz.



Składniki na 1 osobę :3 średnie
ziemniakikilkanaście różyczek
kalafiora5 cm jasnej części
pora0,5 szklanki słodkiej
śmietanki5 łyżek startego parmezanu+ trochę do posypania
natka zielonej
pietruszkibułka tartasól,
pieprz, mielona
słodka papryka,
curry,
zioła prowansalskie,
czosnek granulowany
olej do posmarowania formyPrzygotowanie :
Ziemniaki kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka razem z
kalafiorem, zalewam
wodą (by je przykrywała), lekko
solę i gotuję ok. 5 minut. Odcedzam dokładnie. Mieszam
przyprawy w proporcjach wg uznania, mieszanką posypuję
ziemniaki.
Pora kroję w plasterki, smażę z odrobiną
soli na łyżce
oleju (niewielki ogień,
por ma się zeszklić i lekko zarumienić). Mieszam
śmietankę z
parmezanem. Foremkę natłuszczam
olejem i dokładnie posypuję
bułką tartą.. Dno foremki wykładam porcją
ziemniaków, wlewam 1-2 łyżki
śmietanki, po czym układam przesmażony
por. Na tę warstwę znów wykładam resztę
ziemniaków, resztę
śmietanki,
natkę pietruszki i małe różyczki
kalafiora. Całość posypuję pozostałym
serem i lekko oprószam
bułką tartą. Piekę w temperaturze 220 stopni ok. 25-30 minut. Podaję na gorąco.Przepis autorski.








