Wykonanie

powstały jako alternatywa dla zwykłych
ziemniaków, na które nie miałam ochoty. i dobrze! bo te są pyyyyszne! :) podałam je z
kurczakiem w
sosie czosnkowo-
koperkowym. możecie dodać swoje ulubione
przyprawy i modyfikować ich smak. naprawdę polecam!Składniki (nie podaję dokładnych proporcji, bo wszystko na oko ;)):
ziemniakiolejpieprzsólczosnekpapryka słodkaoreganocurry i co tylko chcecie :)Jeśli mamy
młode ziemniaczki to tylko dokładnie je myjemy, a jeśli "stare" to musimy je obrać. Po tym gotujemy całe
ziemniaki przez ok. 15 minut w nieosolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy je zimną
wodą, a następnie kroimy na ósemki. Pokrojone ósemki przekładamy do dużego garnka. Dodajemy
olej,
przyprawy jakie tylko chcemy i mieszamy. Następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut w 190°C, aż do miękkości. Aromat, który roznosi się w całym domu jest nie do opisania. Naprawdę przecudownie pachną.No to smacznego! :)