Wykonanie
Przypomniało mi się ciasto, które robiłam ponad 20 lat temu :) Odtworzyłam mniej więcej składniki, więc śmiało - możecie je zrobić . Kiedyś było moim
ciastem imprezowym, jest wilgotne, dość ciężkie, z
alkoholem i naszpikowane
bakaliami. Żeby je trochę odchudzić posypałam je tylko
kakao, choć oryginalnie powinno
mieć polewę czekoladową lub
lukier.To także świetny pomysł na wielkanocny mazurek !Użyłam doskonałych
bakalii z firmy Fresano, zapraszam Was do sklepu .



Składniki :0,5 kg
mąki pszennej T 500250 g.
masła200 g.
cukru pudru2
jajka1 łyżka
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka3-5 łyżek
dżemu malinowego1 łyżka
kakao bio Fresano1 kieliszek
rumu (lub innego
alkoholu)ok. 1 szklanka
bakalii, ja użyłam :
rodzynek korynckich firmy Fresano
chipsów kokosowych nieprażonych firmy Fresano
śliwek kalifornijskich firmy Fresano
morwy białej suszonej firmy FresanoPrzygotowanie :Przesiewam
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem na stolnicę, siekam z zimnym
masłem. Dodaję
jajka i wyrabiam ciasto. Dzielę je na 2 części, z obu piekę placki ( 180 stopni C, ok. 20-25 minut). Jeden placek, jeszcze ciepły, kruszę do miski i ucieram łyżką z
mlekiem. Dodaję
kakao,
rum i posiekane
bakalie. Wykładam formę folią spożywczą, układam cały placek, smaruję go
dżemem malinowym, a na
dżem wykładam masę z
bakaliami. Powierzchnię ciasta można wykończyć polewą lub lukrem, ja posypałam
kakao (przed podaniem). Ciasto powinno spędzić w lodówce minimum 2 godziny.Przepis autorski.






