ßßß Cookit - przepis na Bajaderka

Bajaderka

nazwa

Wykonanie

Przypomniało mi się ciasto, które robiłam ponad 20 lat temu :) Odtworzyłam mniej więcej składniki, więc śmiało - możecie je zrobić . Kiedyś było moim ciastem imprezowym, jest wilgotne, dość ciężkie, z alkoholem i naszpikowane bakaliami. Żeby je trochę odchudzić posypałam je tylko kakao, choć oryginalnie powinno mieć polewę czekoladową lub lukier.
To także świetny pomysł na wielkanocny mazurek !
Użyłam doskonałych bakalii z firmy Fresano, zapraszam Was do sklepu .
Składniki :
0,5 kg mąki pszennej T 500
250 g. masła
200 g. cukru pudru
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
3-5 łyżek dżemu malinowego
1 łyżka kakao bio Fresano
1 kieliszek rumu (lub innego alkoholu)
ok. 1 szklanka bakalii, ja użyłam :
rodzynek korynckich firmy Fresano
chipsów kokosowych nieprażonych firmy Fresano
śliwek kalifornijskich firmy Fresano
morwy białej suszonej firmy Fresano
Przygotowanie :
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolnicę, siekam z zimnym masłem. Dodaję jajka i wyrabiam ciasto. Dzielę je na 2 części, z obu piekę placki ( 180 stopni C, ok. 20-25 minut). Jeden placek, jeszcze ciepły, kruszę do miski i ucieram łyżką z mlekiem. Dodaję kakao, rum i posiekane bakalie. Wykładam formę folią spożywczą, układam cały placek, smaruję go dżemem malinowym, a na dżem wykładam masę z bakaliami. Powierzchnię ciasta można wykończyć polewą lub lukrem, ja posypałam kakao (przed podaniem). Ciasto powinno spędzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/03/bajaderka.html