Wykonanie
Znowu niezawodny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. Tak jak w przypadku innych jej ciast, pewne było, że się uda i wszystkim będzie smakowało. I tak też było. Makowiec znikł w mgnieniu oka, a ja zorientowałam się, że nie zrobiłam zdjęcia, jak zostały ostatnie cztery kawałki. Tym razem nie
będę zachwalać, spróbujcie sami.Składniki: na ciasto:1/2 kg
mąki pszennej6
żółtek25 dag
cukru pudru250 g
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej
śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce. na masę:2 szklanki suchego
maku5
jajek1 szklanka
cukru pudru1 kopiasta łyżka
kakao20 dag
bakalii1 łyżeczka
proszku do pieczeniaaromat rumowy lub łyżka
rumuMak sparzyć i zemleć.
Białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka i pozostałe składniki.Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę
makową, przykryć resztą ciasta. Upiec. Ostudzony posypać
cukrem pudrem.