ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: makowiec sułtański

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: makowiec sułtański

nazwa

Wykonanie

Znowu niezawodny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. Tak jak w przypadku innych jej ciast, pewne było, że się uda i wszystkim będzie smakowało. I tak też było. Makowiec znikł w mgnieniu oka, a ja zorientowałam się, że nie zrobiłam zdjęcia, jak zostały ostatnie cztery kawałki. Tym razem nie będę zachwalać, spróbujcie sami.
Składniki: na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
6 żółtek
25 dag cukru pudru
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce. na masę:
2 szklanki suchego maku
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 kopiasta łyżka kakao
20 dag bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy lub łyżka rumu
Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.
Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec. Ostudzony posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/01/makowiec-sutanski_15.html