ßßß
Znowu niezawodny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. Tak jak w przypadku innych jej ciast, pewne było, że się uda i wszystkim będzie smakowało. I tak też było. Makowiec znikł w mgnieniu oka, a ja zorientowałam się, że nie zrobiłam zdjęcia, jak zostały ostatnie cztery kawałki. Tym razem nie będę zachwalać, spróbujcie sami.Składniki: na ciasto:1/2 kg mąki pszennej6 żółtek25 dag cukru pudru250 g masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce. na masę:2 szklanki suchego maku5 jajek1 szklanka cukru pudru1 kopiasta łyżka kakao20 dag bakalii1 łyżeczka proszku do pieczeniaaromat rumowy lub łyżka rumuMak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec. Ostudzony posypać cukrem pudrem.