ßßß Cookit - przepis na Babka ucierana

Babka ucierana

nazwa

Wykonanie

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy.
Składniki;
20 dkg mąki pszennej,
5 dkg maki kartoflanej,
10 dkg masła,
12 dkg cukru pudru,
sok z cytryny,
cukier waniliowy
5 jajek,
1/2 opakowania proszku do pieczenia
kakao
Relacja z pieczenia babki - KLIKNIJ TUTAJ
Śliczna patera do kupienia - TUTAJ
Wykonanie;
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po żółtku ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny i wanilię Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odkładamy trochę masy do drugiej miseczki i dodajemy kakao. Białą masę wylewamy do keksówki. Kupkami kładziemy na wierzch masę kakaową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka .
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/02/babka-ucierana.html