Wykonanie
Co roku na Wigilię była u nas rolada z
makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego.
Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)
Ciasto :ok 300g
mąki pszennej2
żółtka3/4 szkl
cukru pudru150 g
masłaodrobinka
proszku do pieczeniaDodatkowo :1 puszka masy makowej z
bakaliami2
białka pozostałe z ciasta
cukier puder do posypania tartyPrzygotowanie :Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy na nią rozwałkowaną część ciasta (3/4 całości ciasta, reszta będzie potrzebna nam do gwiazdek). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy
groch lub
ryż do obciążenia i wstępnie zapiekamy nasz spód ok. 10 min w 200st. C. W trakcie podpiekania
spodu, pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki.Po upływie 10 min zdejmujemy obciążenie i na spód wykładamy masę
makową wymieszaną bardzo dokładnie z 2
białkami, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dalej tartę przez ok. 35 min w 170st. C (ja swoją przykryłam papierem do pieczenia i tak piekłam, bo boki za szybko mi się przypiekały). Po 35 min. wyciągamy tartę i układamy gwiazdki według uznania, podpiekamy jeszcze jakieś 5 min.Studzimy i posypujemy tartę
cukrem pudrem.
Smacznego ! :)