Wykonanie
Oj, chodziła za mną ta babka i chodziła, aż wreszcie doczekała się na swoją kolej i jest; piegowata babka, czyli babka z dodatkiem
maku. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna :) Prawdziwa rozkosz :) Polecam!!!
Składniki:5
jajek1 szklanka
cukru1 kostka
masła2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki suchego
makucukier puderWykonanie:
Masło ucieram z
cukrem na puch dodając po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewam i mieszam z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy
maślanej dodaję
mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję
mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite
białka i mieszam
łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam do wystygnięcia, następnie przekładam na deseczkę i posypuję
cukrem pudrem .