Wykonanie
            Oj, chodziła za mną ta babka i chodziła, aż wreszcie doczekała się na swoją kolej i jest; piegowata babka, czyli babka z dodatkiem 
maku. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna :) Prawdziwa rozkosz :) Polecam!!!

Składniki:5 
jajek1 szklanka 
cukru1 kostka 
masła2 szklanki 
mąki pszennej2 łyżeczki 
proszku do pieczenia1/2 szklanki suchego 
makucukier puderWykonanie:
Masło ucieram z 
cukrem na puch dodając po jednym 
żółtku. 
Mąkę przesiewam i mieszam z 
proszkiem do pieczenia. 
Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy 
maślanej dodaję 
mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję 
mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite 
białka i mieszam 
łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam do wystygnięcia, następnie przekładam na deseczkę i posypuję 
cukrem pudrem .
