Wykonanie

Połączenie
pomarańczy z
czekoladą należy do moich ulubionych, dlatego gdy znalazłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ma bardzo przyjemną, delikatną konsystencję. Niby zupełnie zwyczajne, ale smaczne, z wyraźną
pomarańczową nutą. Kolejnym razem, dodałabym skórkę z
pomarańczy również do lukru oraz przygotowałabym nierówne porcje dwóch rodzajów ciasta. Jasnego zrobiłabym troszkę więcej.Źródło: Jacqueline Bellefontaine "
Czekolada"

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:Ciasto:175g
masła175g
cukru pudru175g
mąki pszennej3
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
mleka3 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczyLukier:2-3 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczy175g
cukru pudruWykonanie:Ciasto:
Masło ucieramy z
cukrem. Dodajemy rozkłócone
jaja. Ostrożnie łączymy z
mąką przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy skórkę i sok z
pomarańczy, a do drugiej wsypujemy
kakao i wlewamy
mleko. Tortownicę smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą. Ciasto wykładamy do formy łyżką, na przemian wersję jasną i ciemną. Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 190C. Wystudzone smarujemy lukrem.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z
sokiem pomarańczowym. Ilością
cukru i soku możemy żonglować, w zależności od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać.

Życzę Wam smacznego! :-)