ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Dwukolorowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Połączenie pomarańczy z czekoladą należy do moich ulubionych, dlatego gdy znalazłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ma bardzo przyjemną, delikatną konsystencję. Niby zupełnie zwyczajne, ale smaczne, z wyraźną pomarańczową nutą. Kolejnym razem, dodałabym skórkę z pomarańczy również do lukru oraz przygotowałabym nierówne porcje dwóch rodzajów ciasta. Jasnego zrobiłabym troszkę więcej.
Źródło: Jacqueline Bellefontaine "Czekolada"
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
Ciasto:
175g masła
175g cukru pudru
175g mąki pszennej
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
Lukier:
2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
175g cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy rozkłócone jaja. Ostrożnie łączymy z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, a do drugiej wsypujemy kakao i wlewamy mleko. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy do formy łyżką, na przemian wersję jasną i ciemną. Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 190C. Wystudzone smarujemy lukrem.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem pomarańczowym. Ilością cukru i soku możemy żonglować, w zależności od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/12/dwukolorowe-ciasto-czekoladowo.html