Wykonanie
            
Połączenie 
pomarańczy z 
czekoladą należy do moich ulubionych, dlatego gdy znalazłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ma bardzo przyjemną, delikatną konsystencję. Niby zupełnie zwyczajne, ale smaczne, z wyraźną 
pomarańczową nutą. Kolejnym razem, dodałabym skórkę z 
pomarańczy również do lukru oraz przygotowałabym nierówne porcje dwóch rodzajów ciasta. Jasnego zrobiłabym troszkę więcej.Źródło: Jacqueline Bellefontaine "
Czekolada"

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:Ciasto:175g 
masła175g 
cukru pudru175g 
mąki pszennej3 
jaja1 łyżeczka 
proszku do pieczenia2 łyżki 
kakao2 łyżki 
mleka3 łyżki soku wyciśniętego z 
pomarańczyskórka otarta z 1 
pomarańczyLukier:2-3 łyżki soku wyciśniętego z 
pomarańczy175g 
cukru pudruWykonanie:Ciasto:
Masło ucieramy z 
cukrem. Dodajemy rozkłócone 
jaja. Ostrożnie łączymy z 
mąką przesianą wraz z 
proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy skórkę i sok z 
pomarańczy, a do drugiej wsypujemy 
kakao i wlewamy 
mleko. Tortownicę smarujemy 
masłem i oprószamy 
bułką tartą. Ciasto wykładamy do formy łyżką, na przemian wersję jasną i ciemną. Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 190C. Wystudzone smarujemy lukrem.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z 
sokiem pomarańczowym. Ilością 
cukru i soku możemy żonglować, w zależności od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać.

Życzę Wam smacznego! :-)