Wykonanie

Przepis na te kokosanki dostałam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie nimi po Świętach Wielkanocnych. Połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta z
czekoladową polewą i
kokosem zachwyciły mnie tak bardzo, że nie miałam wyjścia i zrobiłam te właśnie cudeńka. Polecam Wam bardzo, bo robi się je naprawdę łatwo, a efekt końcowy jest przepyszny :)Ciasto:2
jajka100 g miękkiego
masła300 g
cukru pudru1 szklanka
mleka 3,2%1/2 kg
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3-4 łyżki
miodu sztucznegoPolewa:300 g
masła300g
cukru zwykłego3/4 szklanki
mleka 3,2%1 łyżka
spirytusu40 g
kakaoDodatkowo:250 g wiórek
kokosowychCiasto: Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
mleko. Na koniec wlewamy
miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.Polewa: Do garnka wlewamy
mleko, wsypujemy
cukier, dodajemy
masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy
kakao oraz dodajemy
spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach (4-5 cm). Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy
kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a
potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia.Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u
