ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Przepis na te kokosanki dostałam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie nimi po Świętach Wielkanocnych. Połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta z czekoladową polewą i kokosem zachwyciły mnie tak bardzo, że nie miałam wyjścia i zrobiłam te właśnie cudeńka. Polecam Wam bardzo, bo robi się je naprawdę łatwo, a efekt końcowy jest przepyszny :)
Ciasto:
2 jajka
100 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1 szklanka mleka 3,2%
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki miodu sztucznego
Polewa:
300 g masła
300g cukru zwykłego
3/4 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka spirytusu
40 g kakao
Dodatkowo:
250 g wiórek kokosowych
Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.
Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach (4-5 cm). Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,334022599,title,Kokosanki,index.html