Wykonanie
Tort z maltesersami to coś zwłaszcza dla dzieci, choć dorośli też nim nie pogardzą ;) Dwa
czekoladowe blaty przełożone są kremem maślanym z dodatkiem
napoju słodowego i
kakao, co sprawia, że całość smakuje jak
czekoladowe groszki maltesers, którymi tort jest udekorowany.W
sumie ciasto to ma dwie wersje różniące się znacząco zawartością
masła. Jedna zawiera go zaledwie 15g i blaty
biszkoptowe są w niej nieco bardziej suche, ale też delikatniejsze i nie tak ciężkie; druga ma
masła dziesięć
razy więcej (150g), co
daje wilgotniejsze ciasto. Ja wybrałam pierwszą opcję i nie żałuję, choć jestem pewna, że z większą ilością
masła ten torcik byłby równie wspaniały.Tak, czy owak polecam :)* przepis zaczerpnięty z książki „Mum’s baking book”Składniki:150g jasnego
cukru muscovado100g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka175ml
mleka15g niesolonego
masła2 łyżki
napoju słodowego typu Horlicks (
napój ze słodu jęczmiennego)175g
mąki pszennej25g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyNa krem:250g
cukru pudru1 łyżeczka
kakao45g
napoju słodowego Horlicks125g miękkiego niesolonego
masła2 łyżki wrzątkuDodatkowo:około 200g opakowanie MaltesersWykonanie:
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sodę przesiej i odłóż na bok.Oba rodzaje
cukru oraz
jajka miksuj, aż masa
potroi swoją objętość (powinna być jaśniejsza i puszysta).W rondelku umieść
masło,
mleko oraz sproszkowany
napój słodowy i podgrzewaj, aż
masło się rozpuści, a całość będzie gorąca, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Tak przygotowaną mieszankę
mleczną wlewaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas miksując.Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale tak właśnie ma być.Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 20cm. Wyłóż ich dna papierem do pieczenia, a boki wysmaruj
masłem. Do każdej przelej połowę ciasta
czekoladowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu studź blaty
czekoladowe w formach przez około 10 minut, po czym delikatnie oddziel boki i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przygotuj krem.
Cukier puder,
kakao oraz
napój słodowy przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie
masło i utrzyj na jednolitą masę. Na koniec dodaj stopniowo wrzącą
wodę i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.Jeden z blatów
czekoladowych ułóż na paterze i wyłóż na niego połowę kremu. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu i udekoruj maltesersami.Smacznego :)