ßßß
Tort z maltesersami to coś zwłaszcza dla dzieci, choć dorośli też nim nie pogardzą ;) Dwa czekoladowe blaty przełożone są kremem maślanym z dodatkiem napoju słodowego i kakao, co sprawia, że całość smakuje jak czekoladowe groszki maltesers, którymi tort jest udekorowany.W sumie ciasto to ma dwie wersje różniące się znacząco zawartością masła. Jedna zawiera go zaledwie 15g i blaty biszkoptowe są w niej nieco bardziej suche, ale też delikatniejsze i nie tak ciężkie; druga ma masła dziesięć razy więcej (150g), co daje wilgotniejsze ciasto. Ja wybrałam pierwszą opcję i nie żałuję, choć jestem pewna, że z większą ilością masła ten torcik byłby równie wspaniały.Tak, czy owak polecam :)* przepis zaczerpnięty z książki „Mum’s baking book”Składniki:150g jasnego cukru muscovado100g drobnego cukru do wypieków3 duże jajka175ml mleka15g niesolonego masła2 łyżki napoju słodowego typu Horlicks (napój ze słodu jęczmiennego)175g mąki pszennej25g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyNa krem:250g cukru pudru1 łyżeczka kakao45g napoju słodowego Horlicks125g miękkiego niesolonego masła2 łyżki wrzątkuDodatkowo:około 200g opakowanie MaltesersWykonanie:Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej i odłóż na bok.Oba rodzaje cukru oraz jajka miksuj, aż masa potroi swoją objętość (powinna być jaśniejsza i puszysta).W rondelku umieść masło, mleko oraz sproszkowany napój słodowy i podgrzewaj, aż masło się rozpuści, a całość będzie gorąca, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Tak przygotowaną mieszankę mleczną wlewaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas miksując.Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale tak właśnie ma być.Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 20cm. Wyłóż ich dna papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Do każdej przelej połowę ciasta czekoladowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu studź blaty czekoladowe w formach przez około 10 minut, po czym delikatnie oddziel boki i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przygotuj krem.Cukier puder, kakao oraz napój słodowy przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie masło i utrzyj na jednolitą masę. Na koniec dodaj stopniowo wrzącą wodę i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.Jeden z blatów czekoladowych ułóż na paterze i wyłóż na niego połowę kremu. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu i udekoruj maltesersami.Smacznego :)